IMA REZERVNU SELEKCIJU

Bufon: Živjeli iranski igrači

Njihovo prisustvo na Svjetskom prvenstvu je ispravno, rekao je legendarni italijanski golman

Đanluiđi Bufon. FC Juventus

G. Š.

21.11.2022

Nema Italije, ali tu je Kamerun. Ne baš velika utjeha, ipak, imat će Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) za koga da navija na Svjetskom prvenstvu u Kataru.


Oduševljenje kamerunskim golmanom

Jedan od najboljih golmana svih vremena pričao je da se za tu poziciju u fudbalu odlučio kao dvanaestogodišnjak, gledajući Tomasa Nkonoa (Thomas N'Kono) na golu Kameruna tokom Mundijala u Italiji. Dotad je Bufon igrao napadača.

Oduševljenje kamerunskim čuvarom mreže je bilo toliko da ga Italijan nikad nije zaboravio. Čak je i sinu dao ime Tomas (Luis Tomas Bufon). U čast Nkonou, inače dugogodišnjem golmanu Espanjola, Bufon je postao vjerni navijač kamerunske reprezentacije, koju će bodriti i na Svjetskom prvenstvu u Kataru. 

- To je oduvijek bila moja druga reprezentacija. Moj tim iz Serije B... Dopali si mu se na Mundijalu 1982, ali od 1990. imaju moju punu podršku. Igrači poput Nkonoa, Mile, Oman-Bijika... za mene su heroji. Cijeli sastav Kameruna iz 1990. nosim u srcu i znam napamet sva imena, ispričao je Bufon za "Radio Uno".

Dao je javnu podršku reprezentativcima Irana, koji su u Katar doputovali u jeku narodnih protesta u svojoj zemlji.

- Njihovo prisustvo na Svjetskom prvenstvu je ispravno. Sport je meritokratija i oni su zaslužili ovo učešće i priliku da se takmiče. Neka to bude način da se pošalje signal kolektivne humanosti. Živjeli iranski igrači, poručio je Bufon.



Treba obratiti pažnju na Juventus

Osvrnuo se i na nastavak Serije A.

- Kada se završi pauza, Juventus će biti tim na koji treba obratiti pažnju. Ukoliko svi budu zdravi, ekipa može da bude zastrašujuća... Ipak, neumjesno bi bilo govoriti o borbi za titulu. Da bi se to dogodilo potrebne su dvije stvari - jedna je da Juventus pobjeđuje u kontinuitetu, za šta ima potencija, a druga da Napoli zapne. Gledajući Spaletijev tim prethodnih mjeseci, imam utisak kao da je nezaustavljiva mašina. Imaju naviku pobjeđivanja i igraju savršeno. Nisam video tako nešto kod drugih timova u Italiji, istakao je Bufon.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.