VRATILI SE KUĆI

Fudbaleri Maroka dočekani u Rabatu kao heroji

Veliki broj navijača izašao na ulice pozdraviti reprezentativce svoje zemlje

Igrači Maroka u otvorenom autobusu defilovali kroz grad. TWITTER

A. V.

21.12.2022

Nekoliko desetina hiljada Marokanaca dočekalo je jučer u Rabatu svoju fudbalsku reprezentaciju, nakon što su igrači nadmašili i najluđa očekivanja te sjevernoafričke nacije osvojivši četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Veliki broj navijača svih uzrasta okupio se duž rute od aerodroma do centra marokanske prijestolnice, kojom je išao otvoreni autobus u kojem su bili igrači selektora Valida Regragija (Walid Regragui).

Palili su baklje, mahali zastavama i plesali uz ritam bubnjeva dok je autobus prolazio uz veliku policijsku pratnju, a nasmijani igrači i selektor mahali su i slali poljupce svojim oduševljenim navijačima i pravili fotografije sa pristalicama u pozadini.

Na nekim mjestima duž rute, veliki broj okupljenih usporavao je autobus koji se kretao ka kraljevskoj palati gde je igrače čekao kralj Muhamed VI kako bi "proslavili veliko i historijsko dostignuće".

Kao prvi afrički i arapski tim koji je stigao do polufinala Svjetskog prvenstva, Maroko je ušao u historiju i bio jedna od velikih priča o uspjehu turnira održanom upravo u arapskoj zemlji.

Nakon što je pobijedio bivše evropske kolonijalne sile Belgiju, Španiju i Portugal, Maroko je u polufinalu izgubio od Francuske. Na kraju je završio kao četvrti, pošto je u meču za treće mjesto izgubio od Hrvatske, ali je i to nadmašilo očekivanja većine Marokanaca.

Marokanska reprezentacija je očarala mnoge arapske fudbalske navijače koji su u tom timu vidjeli svoj odraz. Igrači su mahali palestinskom zastavom nakon pobjeda i slavili na terenu s majkama i djecom.

Tim je također imao veliku podršku širom Afrike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.