NOVOSTI NA PARKU PRINČEVA

Bomba u Francuskoj: Katarski vlasnici prodaju PSG

Poslije više od desetljeća ogromnih ulaganja i samostalnog upravljanja, riješili su dio kluba prodati

Khelaifi: Na čelu od 2011. godine. AP

N. H.

7.12.2023

PSG bi uskoro mogao dobiti nove vlasnike. "Qatar Sports Investments" je odlučio prodati 12,5 posto dionica invensticionoj grupi "Arctos Partners". 

Za sada nije poznato po kojoj cijeni, ali navodi se da je tim potezom vrijednost kluba skočila na 4,25 milijardi eura, što je novi rekord kada je riječ o fudbalu. 

Katarski vlasnici, predvođeni Naserom Al Kelaifijem (Nasser Al-Khelaifi), na čelu su pariske ekipe od 2011. godine. Poslije više od desetljeća ogromnih ulaganja i samostalnog upravljanja, riješili su dio kluba prodati, ali će oni, ipak, zadržati moć u odlučivanju o poslovanja u budućnosti. 

Kada je riječ o "Arctos Partners", riječ je o američkom investicionom fondu, poznatom što učestvuje u poslovanju više od 30 različitih klubova u raznim sportovima, a najviše u NBA, NFL i MLB ligama.

Između ostalih, tu spadaju košarkaške franšize Golden Stejt Voriorsi i Sakramento Kingsi, hokejaške Tapa Bej Lajtning, Pitsburg Pingvinsi, Nju Džersi Devilsi, ali i fudbalski klub Liverpul.

Kelaifi je potpisivanje ugovora sa "Arctos Partnersima" opisao kao važnu prekratnicu za "Svece" i poručio da će to odnijeti stratešku stručnost, ideje i inovacije u posao. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.