VIJESTI

Danas susret Izetbegović - Dodik

Zakazan sastanak u Istočnom Sarajevu

M. Aš - G. D.

31.7.2016

Dugo najavljivani sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i SNSD-a Milorada Dodika trebao bi biti održan danas u Istočnom Sarajevu, potvrdio je jučer za banjalučku Alternativnu televiziju (ATV) predsjednik SNDS-a i Republike Srpske.

MMF i mehanizam

Ovim je potvrđeno pisanje našeg lista od prije nekoliko dana da će se bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik RS sastati kako bi pokušali riješiti brojna sporna pitanja koja se odnose na nastavak evropskog puta BiH.

Na sastanku bi lideri trebali razgovarati o kreditnom aranžmanu s MMF-om, kao i mehanizmu koordinacije, a domaćin sastanka, kako je javila ATV, je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark (Lars-Gunnar Wigemark).

- Ovdje se radi čisto o poštovanju prema ambasadoru EU koji pokušava da se održi taj sastanak. Što se mene lično tiče, a imao sam i sastanak s Mladenom Ivanićem, mislim da se tu postavlja jedna dobra konstrukcija o tome da se pokušaju putem zajedničkog koordiniranja nas iz RS i Ivanića obezbijediti određena poboljšanja - rekao je Dodik u izjavi za ATV te sastanak nazvao neformalnim. 

Prema nezvaničnim izvorima bliskim SNSD-u, do sastanka bi trebalo doći, navjerovatnije, danas oko 14 sati u Administrativnom centru RS u Istočnom Sarajevu.

Podsjetimo, Izetbegović je nekoliko dana prije održavanja sjednice Kolegija SDA poručio da je spreman na razgovor s Dodikom ukoliko će to doprinijeti poboljšanju prilika u zemlji. Iz SNSD-a su isticali se razgovori mogu voditi samo na institucionalnom nivou.

Oštra retorika

Izetbegović i Dodik sastaju se u jeku novonastale oštre retorike, nakon odluke Narodne skupštine RS da se održi referendum o Danu RS, ali i posjete Izetbegovića Novom Pazaru, koja je dodatno podgrijala političku atmosferu u regiji. 

Posljednji put lideri SNSD-a i SDA u užem sastavu su razgovarali u Centrali SDA u Sarajevu, nakon općih izbora 2014. godine, kada nisu postigli dogovor o koaliciji na državnom nivou.

Potvrda i iz SDA

Kasno sinoć za naš list iz visoko pozicioniranih izvora u SDA potvrđeno je da će Bakir Izetbegović doći na sastanak pod uvjetom da se odazove i Dodik.

Također, potvrđeno nam je da će sastanku prisustvovati i Željka Cvijanović i Denis Zvizdić, te da će teme biti saradnja Vijeća ministara i Vlade RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.