BIH

Pojačan nadzor na bh. granicama

Virus ebole se ubrzano širi

M. KUNARAC

9.8.2014

 

 


Mediji su objavili da je u Španiju stigla osoba za koju se sumnja da je zaražena ebolom. Istovremeno, u Madrid je poslan eksperimentalni lijek protiv ovog smrtonosnog virusa. Ako osoba - za koju se samo zna da je misionar - pristane, lijek će biti testiran i na njoj.

Sastanak WHO-a

Epidemija ebole proglašena je na sastanku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) međunarodnim zdravstvenim rizikom. Zvaničnici WHO-a rekli su da su moguće veoma ozbiljne posljedice zbog zaraznosti ove bolesti.

Potvrdio je ovo za „Avaz“ Tarik Jašarević, portparol WHO-a.

- Svim zemljama članicama poslana je poruka da je ovo jedna veoma ozbiljna situacija. Ebola se vrlo brzo širi, a situacija se ne može kontrolirati - kazao je Jašarević.

Dodao je i da nijedan od lijekova koji su trenutno u fazi istraživanja nije testiran na ljudima. Eksperimentalni lijekovi neće se moći ispitati tokom trajanja ove epidemije, tako da je u njihovoj moći jedino pronalazak svih zaraženih te zaštita ostalih.

Adekvatna oprema

Aida Pilav, pomoćnica federalnog ministra za javno zdravstvo, potvrdila je za naš list da je pojačan nadzor na graničnim prijelazima. Medicinsko osoblje dobilo je adekvatnu opremu koju će koristiti u kontaktu s potencijalnim nosiocima ovog smrtonosnog virusa.

Jelena Ravlija, šefica Službe za epidemiologiju Federalnog zavoda za javno zdravstvo, kazala je za „Avaz“ da će se ove procedure mjera zaštite provoditi na svim graničnim prijelazima u našoj zemlji.

 

 

 

Brojne žrtve

1.000 mrtvih od epidemije ebole dosad

1.800 novozaraženih u četiri države Afrike

2 Amerikanaca podvrgnuta eksperimentalnom liječenju

11,9 miliona eura EU izdvojila za traženje lijeka

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.