BIH

Dodik: Nećemo prihvatiti proširenje dnevnog reda u Berlinu

Predsjednik RS-a o predstojećem sastanku o zapadnom Balkanu

Autor:Fena

25.8.2014

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da predstavnici tog bh. entiteta neće prihvatiti nikakvo dodatno nametanje dnevnog reda konferencije o zapadnom Balkanu koja će biti održana 28. augusta u Berlinu.

-Što se nas iz RS tiče, nikakvo nametanje dnevnog reda sa strane neće se moći prihvatiti - kazao je Dodik, ali ne isključuje mogućnost da se "potegne“ i neko političko pitanje na tom skupu te podsjeća da su se proteklih dana mogle čuti i neke zvanične poruke Njemačke.

-Ta neka priča o postizbornim aktivnostima je više spekulativnog karaktera i ne želim da o njima pričam - kazao je Dodik navodeći da to ostaje za period nakon oktobarskih izbora.

On smatra da će na sastanku u Berlinu očigledno preovladati ekonomske i velike infrastrukturne teme.

-Imamo neke prijedloge koji korenspondiraju s regionalnim projektima i jedna od njih je i "Južni tok“ i mreža autoputeva u RS, kao i dio jandransko-jonske magistrale, koja prolazi kroz RS, koja će biti nosioc izgradnje te dionice - dodao je Dodik.

S tom pozicijom, kazao je, nastupat će i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

Dodik je danas saopćio i da će njegova stranka, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na oktobarskim izborima nastupiti pod sloganom "Za pobjedu Srpske", dok će slogan kandidata za člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović glasiti "U ime Srpske, za pobjedu Srpske".

-S ta dva slogana idemo u pobjedničku kampanju i vjerujemo u pobjedu na pojedinačnom nivou i u pobjednički rezultat SNSD-a - kazao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.