BIH

Danas u Mostaru 449. skokovi sa Starog mosta

Sa početkom u 16 sati

Fena

26.7.2015

13:54 Na tradicionalnim skokovima sa Starog mosta u Mostaru u takmičarskom dijelu učestvovat će 53 skakača. 


- To je ustanovljeno nakon ljekarskih pregleda, koji su obavljeni u prostorijama Jedinstvene organizacije boraca Grada Mostara - kazao je član žirija Mirsad Deda Pašić, najuspješniji skakač u disciplini na noge. 

Doktor Adnan Konjhodžić tokom pregleda provjeravao je kardiovaskularni status skakača, koji su ove godine došli iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja. Potvrdio je da je nekoliko skakača nije dobilo dozvolu zbog povišenog krvnog pritiska. 

Takmičit će se u dvije discipline, u dvije kategorije - na noge i glavu (lasta).  Lasta je postala brend, jer su favoriti uvijek bili takmičari koji izvode stil lasta. 

Prilikom izvođenja stila laste skakač ruke zabaci iza tijela. On liči na let ptice lastavice i time je posebno graciozan. U ovoj disciplini do sada je najuspješniji skakač Emir Balić (1935.). 

Stručni ocjenjivački sud ocjenjivat će tri elementa: držanje na mostu, pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata. 


10:01 U Mostaru se danas održavaju tradicionalni - 449. skokovi sa Starog mosta. Prema riječima člana Organizacijskog odbora Saše Oručevića, i ove godine veliki broj skakača dolazi iz regije, iako će naravno, najbrojni biti skakači iz Mostara. 

Tačan broj učesnika bit će poznat nakon ljekarskog pregleda. 

- Prošle godine takmičilo se oko 70 skakača, a toliko ih otprilike očekujemo i ove godine. Prisutni će imati priliku vidjeti ukupno oko 150 skokova tokom takmičenja, koje će se odvijati u dvije discipline, skokovi na noge, skokovi na glavu, a održat će se i revijalni skokovi veterana - izjavio je Oručević.

Do sada su se prijavili skakači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i drugih zemalja. 

- Naš favorit je Lorens Listo i to ne zato što je naš, već što čovjek zaista živi to. Prije tri dana dobio je ponudu da skače "lastu" za novac, koju je odbio rekavši da se "čuva za skokove". To je veliko poštovanje - istakao je Oručević. 

Lasta je postala brend, jer su favoriti uvijek bili takmičari koji izvode stil lasta. 

Prilikom izvođenja stila laste skakač ruke zabaci iza tijela. On liči na let ptice lastavice i time je posebno graciozan. 

Stručni ocjenjivački sud, sastavljen od iskusnih skakača, ocjenjuje tri elementa: držanje na mostu, pred skok, let i upad u vodu, a na raspolaganju imaju 10 bodova koje dodjeljuju zavisno o kvaliteti, ljepoti i usklađenosti skoka i svih njegovih elemenata. 

Inače, Mostarci se nadaju kako će njihovi skokovi biti uvršteni na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. 

Prvi skok je zabilježen 1664. godine, a od 1968. ustanovljeno je formalno natjecanje koje se od tada održava svakog ljeta. 

Najpoznatiji i najuspješniji skakač svakako je Emir Balić, sa 13 pobjeda, 4 druga i 3 treća mjesta. Osim njega, iz starije generacije skakača treba izdvojiti Mirsada-Dedu Pašića, Benaida Kalajdžića, Jadranka i Gorana Finka, a od mlađe generacije najviše uspjeha imali su Lorens Listo, Haris Džemat i Samir Zukanović.

Skokovi će početi u 16 sati. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.