BIH

Čović prisustvovao sastanku o reformi UN

Predsjedništvo BiH

Fena

18.9.2017

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović učestvovao je na sastanku na visokom nivou o reformi Ujedinjenih naroda, kojim je predsjedavao Donald Trump (Tramp), predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Prije početka sastanka organizovano je zajedničko fotografiranje šefova delegacija. 

Na sastanku se raspravljalo o reformi Sekretarijata UN, revitalizaciji Generalne skupštine te o reformi Vijeća sigurnosti.

Cilj revitalizacije Generalne skupštine je jačanje njene uloge i autoriteta kao najvažnijeg organa UN i u okviru toga, unapređenje radnih metoda i Skupštine i Ureda predsjednika Skupštine.

Čović je podržao reafirmaciju njene uloge i autoriteta u globalnim pitanjima koja se tiču međunarodne zajednice, kako je to i navedeno u Povelji UN.

Pitanje reforme Vijeća sigurnosti, kao jednog od ključnih organa UN, aktuelno je već duži niz godina, budući da se njegova temeljna struktura i način rada nisu suštinski mijenjali još od njegovog osnivanja. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH pružio je podršku reformi Vijeća sigurnosti na osnovu postizanja najvećeg mogućeg konsenzusa u Generalnoj skupštini.

Na marginama 72. zasjedanja Generalne skupštine UN predsjedavajući Predsjedništva BiH održao je i niz bilateralnih susreta s predsjednicima drugih država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.