BIH

BiH i Austrija: Partnerstvo, prijateljstvo i poneki skandal

Martin Pamer, ambasador Austrije u BiH

N1

16.10.2017

Austrija je najveći poslijeratni investitor u BiH, te zagovarač evropskog puta države, kazao je Martin Pamer (Pammer), austrijski ambasador u BiH, javlja N1.

Bilateralni odnosi dvije zemlje godinama su stabilni. Osim, kako su mnogi nazvali, šovinističkih izjava, ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza, kako se ženama u Sarajevu plaća kako bi pokrivale tijela - većih diplomatskih skandala nije bilo.

Od 1994. do kraja 2016. - država koja je najviše investirala u Bosnu i Hercegovinu je upravo Austrija - 1,3 milijarde eura.

Prema posljednjim podacima Trgovinskog odjela Ambasade Austrije - blizu 200 kompanija iz ove države posluje unutar BiH.

Jedna trećina njih investirala je u proizvodnju. Trgovinska saradnja dvije zemlje u 2016. pozitivna je, odnosno u suficitu od 127 miliona eura. Iz Bosne i Hercegovine za Austriju pretežno se izvoze industrijski proizvodi. Veze dvije zemlje historijske su i neraskidive.

To je dio zajedničke prošlosti koji i danas ima svoje prisustvo što se tiče kulture, arhitekture. Sve što je vezano za prošlost. Svi koji se bave time vide da je to neki most između nas - rekao je Pamer.

Posebna pažnja u bilateralnim odnosima posvećena je kulturi i obrazovanju. Austriju i Bosnu i Hercegovinu spaja dugogodišnje usko partnerstvo i prijateljstvo.

- Sada je vrijeme da jedni druge još bolje upoznamo - kazao je tokom jedne od posjeta Bosni i Hercegovini, austrijski šef diplomatije Sebastian Kurz - mjesec dana nakon što je u Beču upriličeno otvaranje Godine kulture dvije zemlje.

Godinu dana kasnije - građani Sarajeva u obnovljenoj Vijećnici uživali su i u prvom Austrijskom balu.

Saradnja na polju obrazovanja je neupitna - oko 200.000 Bosanaca i Hercegovaca živi, radi ili studira širom Austrije. Sam Kurz, u nekoliko navrata proteklih godina, posjetio je BiH - izrazivši želju za napretkom na EU putu.

Postoji nužnost da ono što se u kontekstu reformske agende i nove evropske inicijative očekuje, da se to uradi što je moguće prije - rekao je Kurz.

No, on je nedavno bio u centru diplomatskog skandala, nakon izjava o tome kako se ženama u Sarajevu i Prištini plaća, kako bi se pokrivale, te na taj način mijenjale slike gradova.

Kurz je bio na udaru kritika kako Islamske, ali i većeg dijela političke zajednice unutar BiH. Mnogi su ga okarakterisali islamofobom.

Mi ne smatramo BiH prijetnjom što se tiče razvoja islamizma ili vehabizma, ali naravno moramo mi i BiH dobro držati ova pitanja, ovu prijetnju koja na neki način postoji. Ima ljudi koji se vraćaju iz ratnog područja u Siriji i dalje, naše službe jako dobro sarađuju - rekao je Pamer.

Bez obzira na politička preslagivanja u samoj Austriji, ambasador Pamer tvrdi kako ova zemlja neće promijeniti vanjsku politiku - želja je da Bosna i Hercegovina kao cjelovita, suverena država postane članicom Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.