BIH

Rifat Rijad Zaid: Ko će liječiti narod kada mi nestanemo?!

Dr. Zaid: Borba za prava ljekara ( S. Saletović)

Avaz.ba

11.11.2017

Subota, 4. novembar - Pripreme za štrajk

Sa svim predsjednicima kantonalnih sindikalnih podružnica završene su sve pripreme i konsultacije o otpočinjanju generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije na području cijele FBiH. Toliko mjeseci smo odgađali štrajk i obustavu rada doktora, jer znamo šta to znači za naše pacijente, za sve građane ove države. Sve vrijeme se nadajući da ćemo urazumiti vlast.

Samo malo razuma je potrebno u ovoj državi, samo malo. Prvi put se lično osjećam relaksirano, a ovaj teret apeliranja i molbi svim ministrima zdravstva i bezbroj premijera da se urazume mi više nije ni težak. Osjećam da više nije do nas i da nam građani vjeruju. 

Nedjelja, 5. novembar - Veselo društvo

I svaki dan da obilazim sarajevske planine, izletišta, ne bi bilo dovoljno da se uvijek iznova ne pronađe neko iznenađenje. Pa tako i neugledni planinarski dom na padinama Trebevića, gdje sam sa suprugom i djecom „nabasao“. Boravak je uljepšalo veselo društvo uz gitare i pjesme koje podsjećaju na ekskurzije i maturske zabave, na neka vremena koja su uvijek zanimljiva i izmame osmijeh. Žao mi je bilo napustiti popodnevno sunce, ovaj zrak, to društvo, žao mi što je ponedjeljak sutra. 

Ponedjeljak, 6. novembar - Obustava rada

Već od sedam ujutro imam razgovore sa sindikalnim predsjednicima. Obustava rada je u četiri kantona, dok se u ostalim čeka ispunjenje zakonskog roka kako bi svaki član vrlo kompliciranog zakona o štrajku bio ispoštovan. U devet je planiran sastanak s premijerom KS i nekim od ministara, s naše strane su prim. dr. Hočko i dr. Tanović, koji fantastično sve ovo vode, uz moje povremeno priključivanje pregovorima.

Već smo u petak imali maratonske dogovore i vrlo malo je potrebno za dogovor, čime bi štrajk u Sarajevu bio transformiran u štrajk podrške. Stoga smo obustavu rada doktora odgodili za 24 sata, nadajući se uspjehu. Na kraju dana konstatiramo da smo sve dogovorili! Napokon rezultat, koje olakšanje za sve doktore u Sarajevu. Premijer KS, ali i Sindikat doktora, pokazali su izuzetnu razumnost, ali prije svega, htijenje da se ova situacija riješi. Upravo ono što nam najviše nedostaje u našoj državi.

Utorak, 7. novembar - Prvi kolektivni ugovor

Drugi dan štrajka doktora u FBiH, obavljaju se pripreme za razgovore s vladama u Zenici, Tuzli, Travniku, Orašju, Bihaću. Ipak, razum još nije ovladao glavama onih koji donose odluke. Obavljam posljednje konsultacije s kabinetom premijera KS, najavljeno potpisivanje kolektivnog ugovora doktora u KS, što će biti prvi kolektivni ugovor u FBiH, ali i najaviti potpisivanje kolektivnog ugovora u okviru Federalnog ministarstva zdravstva. 

Potpuna preokupacija štrajkom, sindikatom, ugovorima, članovima, paragrafima... Pomislim kako je ovo jedan od onih trenutaka kada ili promijeniš stvarnost ili je samo pasivno pregledaš, obično kao u lošem filmu. Nekolicina nas se trudimo da je promijenimo, za sada nam ide. Ali da je teško, zaista jeste. Tješim sebe kako su ovo dani koje nismo birali, nego su oni birali nas. I za to postoji valjda razlog.

Ipak, najveća mi je utjeha da postoji rok trajanja ovoga svega i blizu je period kada će sve ovo biti zamijenjeno novim licima, svakako boljim od nas. 

Srijeda, 8. novembar - U ZDK najgore

Napokon prvi uspjeh! Vlada KS je potpisala s doktorima kolektivni ugovor, na olakšanje svih. Sada nas pustite da na miru radimo i svi skupa poboljšamo cjelokupni zdravstveni sistem, na zadovoljstvo svih. Prostora ima napretek i vrijeme je da to uradimo zajedno.  

U toku dana sam dobio informacije po kantonalnim podružnicama od predsjednika. Ni treći dan nema ozbiljnijih pomaka, osim promjene stavova pojedinih kantonalnih ministarstava zdravstva, koji su sada prepoznali trenutak i pokazuju volju da ovo stanje, koje je neizdrživo, pokušaju riješiti. Čini mi se da je najdalje otišla Vlada SBK, koja pokazuje praktičnu spremnost da potpiše kolektivni ugovor sa doktorima. Velike probleme imamo u ZDK, gdje se premijer i Vlada ponašaju na najgori mogući način.

Nakon što su javnosti obećali i bili prvi koji su napravili dogovor sa Sindikatom doktora, nikada ga nisu potpisali u vidu kolektivnog ugovora. Eklatantan primjer prevare i bahatosti vlastodržaca. Upada u oči to da kao taoce drži više od 360.000 stanovnika, što je nedopustivo. Znamo da će se oni liječiti kod najboljih doktora vani, ali šta je s „običnim“ narodom, ko će njih liječiti kada mi nestanemo?!  

Upravo ovakav odnos će i dovesti do nestanka doktora, možda prvo iz ZDK Kantona. Znamo krivce za to, imaju ime i prezime. I upravo oni sve ovo mogu riješiti „potezom pera“ od nekoliko sekundi, koliko im je potrebno da potpišu već dogovoren kolektivni ugovor s doktorima. Čekamo bosansku Posavinu i Goražde da sjednu s našim predstavnicima i naprave dogovor. Ova dva najmanja kantona su zbog svojih specifičnosti možda i najvažniji u FBiH.

Četvrtak, 9. novembar - Manje komplicirati

Svako jutro kontakti s predsjednicima kantonalnih podružnica i dogovor za taj dan. Vrijeme je da se uključi i Federalno ministarstvo zdravstva sada, kada imamo sporazum u Sarajevu. Posao im je da obezbijede zdravstvenu zaštitu, i to najbolju, za sve u FBiH. To neće biti moguće bez kolektivnog ugovora za doktore. Moraju djelovati odmah. Mislim da pojedinci iz Ministarstva i Vlade FBiH razumiju situaciju i nadam se da ćemo se vrlo brzo dogovoriti o svim tehničkim aspektima toga.  

Svi bi malo više trebali predlagati rješenja, a malo manje komplicirati stvari. Ovaj život bi nam svima bio jednostavniji, a ova zemlja ugodnija za život.

Petak, 10. novembar - Molba građanima i obećanje

Očekujemo da se pojedini kantoni jasno izjasne o namjeri potpisivanja kolektivnog ugovora, peti dan nakon početka štrajka. Naši građani pokazuju izuzetno razumijevanje za naše stavove i našu borbu i prvi put dobivamo značajnu podršku u ovoj borbi. Ovakvo mišljenje ne proizilazi samo kroz podršku koju dobivamo od pacijenata prilikom prakse, nego kroz poruke, pozive, ili ankete koje rade mediji.  

Zamolili smo građane da nam pomognu i skupa napravimo pritisak na vlasti da riješe pitanje doktora. I građani su se odazvali našoj molbi. Sami nećemo moći, zato nam treba njihova podrška. Zbog onih koji su bili ili će biti naši pacijenti prije ili kasnije, ne želimo odustati od svega ovoga.

Kako bih volio da na Dan državnosti imamo dogovore u svim kantonima, potpisan kolektivni ugovor u okviru Federalnog ministarstva zdravstva i doktore koji svu svoju energiju troše na rješavanje zdravstvenih problema pacijenata. Iskreno vjerujem da taj dan nije daleko. Ustvari, obećavam kolegama i pacijentima upravo to.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.