BIH

Zatraženo zapošljavanje stotinjak državnih službenika

U Općini Novo Sarajevo traži se najviše službenika

M. R. S.

3.3.2018

Samo za dva mjeseca ove godine raspisan je niz konkursa za zapošljavanje stotinjak državnih službenika, mahom u općinama u FBiH, ali i kantonalnim i federalnim ministarstvima.  

Ovaj broj je i veći ako se uzmu u obzir konkursi objavljeni krajem prošle godine, a koji će rezultirati zapošljavanjem u ovoj.

Zanimljivo je da se konkursima objavljenim na internetskoj stranici Agencije za državnu službu FBiH traži veći broj pomoćnika ministara i pomoćnika načelnika.

S druge strane, Agencija za državnu upravu RS u ova dva mjeseca ima raspisano tek nekoliko konkursa kojima se traži osam službenika, a otprilike toliko traži se i konkursima koje provodi Agencija za državnu službu BiH.

Najviše državnih službenika traži se u Općini Novo Sarajevo - 11, slijede općine Tomislavgrad i Kiseljak s osam, odnosno sedam.

Među onima koji imaju potrebu za više zaposlenih ima i kantonalnih ministarstava, ali i federalnih.

- S obzirom na to da je ovo izborna godina, očekujemo nastavak gomilanja zaposlenih u javnom sektoru po ustaljenim praksama, radi glasačke mašinerije – prokomentirao je Slaven Divčić, projekt-koordinator nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa.

Divčić: Ustaljena praksa

Moratorij uvele tri  kantonalne vlade 

Na nivou FBiH na snazi je moratorij na zapošljavanje, ali su od njega izuzeta ministarstva. Istovremeno, općine nemaju obavezu obustave zapošljavanja. Moratorij su uvele i samo tri kantonalne vlade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.