BIH

Kormak: Obrazovanje je važno, studentima su potrebne informacije

A. ČENGIĆ

6.3.2018

Vijeće mladih Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH danas je predstavilo projekt "Univerziteti.ba" koji ima za cilj izradu sveobuhvatne online platforme namijenjene budućim studentima. Rezultat ovog projekta je jedinstvena baza podataka svih fakulteta i univerziteta u BiH.

Budući studenti imat će priliku da se upoznaju sa svim fakultetima i univerzitetima, odsjecima na kojima žele studirati, informacijama za apliciranje na fakultete, različitim podacima o tim fakultetima.

Iako je ova platforma prvenstveno namijenjena studentima, sve obrazovne institucije koje prihvate učešće u ovom projektu imat će brojne pogodnosti.

Na predstavljanju projekta prisustvovala je i ambasadorica SAD u BiH Morin Kormak (Maureen Cormack) koja je kazala da su okupili neke od vrlo bitnih mladih i sposobnih ljudi kako bi oformili Vijeće mladih ambasade SAD.

- Izazvali smo ih da vidimo kakav bi projekt bio najbolji za mlade u BiH. Oni su odlučili, u razgovoru s kolegama studentima, da su ključna pitanja kvalitetno učenje, studiranje i pristup informacijama. Ovo je bio vrlo važan proces i mnogo sam sretna što sam ovdje s njima – rekla je ambasadorica Kormak.

Također, istaknula je da u SAD imaju kvalitetan i jednostavan pristup svim vrstama informacija, programima na fakultetima, sve moguće smjernice kako bi studentima olakšali odluku koji fakultet da upišu.

Kormak je istaknula da je projekt ambiciozan, ali i da je ideja sama po sebi vrlo jednostavna.

- Visoko obrazovanje je izuzetno važno, jer bez njega je teško ostvariti zacrtani cilj. Da bismo napravili ovu stranicu, potrebno nam je istinsko partnerstvo raznih grupa. U njemu vidimo zajednički timski rad Vijeća mladih, studenata, fakulteta, univerziteta, profesora i lokalnih zajednica – naglasila je ambasadorica.

Zahvaljujući velikom naporu Vijeća mladih Ambasade SAD, 40 posto fakulteta u BiH s njima radi. Kormak je izrazila nadu da će se preostalih 60 posto uskoro uključiti u ovaj projekt kako bi ova stranica bila funkcionalna.

Koordinatorica Vijeća mladih SAD Sonja Kesić kazala je da je to vijeće neformalno tijelo, osnovano 2015. godine s ciljem okupljanja mladih lidera kako bi zajedno radili na rješavanju brojnih problema s kojima se suočavaju mladi u BiH.

Izrazila je nadu da će stranica Univerziteti.ba biti u funkciji prije početka naredne akademske godine, kako bi budući studenti na jednom mjestu imali jedinstvenu bazu podataka o svim fakultetima i univerzitetima u BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.