BIH

Livno konačno postalo grad

Ale Kamber

9.3.2018

Općinsko vijeće Livno danas je održalo svoju 15. sjednicu, na kojoj je razmatrano desetak tačaka dnevnog reda, među kojima je bila i Privremena statutarna odluka Grada Livna, čijim je usvajanjem, nakon prošlogodišnjeg proglašenja gradom, Livno i formalno postalo grad. 

Odluka je dobila jedva 21 glas, što je većina, a presudio je jedan glas opozicije. Nakon izglasavanja odluke vijećnici su potpisali svečane izjave da do kraja mandata ostaju gradski vijećnici, dok načelnik općine Luka Čelan postaje gradonačelnikom. 

U roku od šest mjeseci vijećnici su obavezni usvojiti Statut Grada Livna. 

Podsjećamo, inicijativa za dobivanje statusa Grada Livna podnesena je u januaru 2014. godine, da bi 26. aprila 2017. predsjednik FBiH Marinko Čavara potpisao ukaze o proglašenju Zakona o Gradu Livnu, Zakona o Gradu Cazinu i Zakona o Gradu Goraždu, koji su usvojeni 14. marta 2017. godine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te 30. marta 2017. godine u federalnom Domu naroda. 

Ovim zakonima uspostavljeni su navedeni gradovi, određeni njihovi teritoriji, uređeno donošenje statuta, te propisana gradska tijela i način izbora gradskih vijeća i gradonačelnika. 

Na navedenoj sjednici razmatrano je i nekoliko odluka vezano za zemljište, zatim Plan implementacije i indikativni finansijski okvir općine za 2018.-2020., a imenovani su i vanjski članovi u radna tijela OV/GV Livno. Posljednja tačka bio je aktuelni sat.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.