BIH

OHR: Pregovorima do reforme izbornog sistema

Incko: Objasnio prijedlog poslanicima Evropskog parlamenta

S. N.

10.3.2018

Ured visokog predstavnika (OHR) iznenadio je sve prijedlogom da u proces izbora delegata Doma naroda Parlamenta FBiH bude uveden sistem elektorskog, odnosno izbornog koledža. Kako je visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) objasnio poslanicima Evropskog parlamenta, to bi tijelo izabralo delegate sva tri naroda za gornji dom Parlamenta FBiH.  

U krugovima međunarodne zajednice u Sarajevu nisu blagonakloni prema otkrivanju detalja pregovora o promjenama Izbornog zakona BiH. Potvrda za to dolazi i iz samog OHR-a kroz isticanje uloge EU i SAD.

- Predstavnici SAD i EU angažirani su da pomognu u pregovorima između stranaka koje rade na iznalaženju potencijalnih lokalnih pristupa za pitanja koja spadaju u izbornu reformu. OHR svesrdno podržava te napore i poziva bh. stranke da pregovorima dođu do rješenja za reformu izbornog sistema koja će omogućiti neometano provođenje izbora i implementaciju izbornih rezultata - kratka je izjava OHR-a nakon istupa visokog predstavnika.

quote
<p>Kako saznajemo, Centralna izborna komisija dostavila je više različitih prijedloga kako popuniti ovaj dom parlamenta FBiH i o njima se među strankama intenzivno razgovara s predstavnicima Delegacije EU i Ambasade SAD u Sarajevu </p>

No, prema onome o čemu se diskutiralo i u OHR-u, ali i na sastancima predstavnika bh. političkih stranaka sa zvaničnicima SAD i EU u Sarajevu, elektorski koledž bio bi tijelo koje bi činili svi izabrani poslanici kantonalnih skupština, podijeljeni po nacionalnostima.

Oni bi među sobom izabrali delegate u Dom naroda FBiH. I to je samo jedna od brojnih ideja koje cirkuliraju među učesnicima pregovora. Autorstvo se pripisuje pravnom timu OHR-a, odnosno određenim belgijskim pravnicima u toj instituciji. Osim elektorskog koledža, koji postoji u SAD, naprimjer, i to tijelo bira predsjednika te države, spominje se i mogućnost udvostručenja broja delegata u Domu naroda. Time bi bilo osigurano da, naprimjer, Bosanskopodrinjski kanton delegira barem jednog Hrvata.

Ako bi ta opcija bila odbačena, OHR je ponudio da za svaki kanton bude određen procent birača svake nacionalnosti, na osnovu čega bi bili utvrđeni broj i nacionalni sastav delegatske grupe tog kantona u Domu naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.