STAVOVI

BiH neće protjerati ruske diplomate

Ambasada Ruske Federacije u Sarajevu: Nema solidarnog protjerivanja diplomata

Piše: S. NUMANOVIĆ

28.3.2018

Bosna i Hercegovina neće protjerati nijednog od 20 diplomata koji rade u okviru Ambasade Ruske Federacije u Sarajevu. Uz njih, diplomatski status imaju i članovi njihovih porodica, koji s njima borave u glavnom gradu BiH. Ruska Federacija ima samo ambasadu u Sarajevu. Nema nikakve urede u bilo kojem drugom gradu u BiH. 

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, „neće se poduzimati niti predlagati“ mjere izgona nijednog ruskog diplomate.

Nema zahtjeva

- Nijedna država, niti međunarodna organizacija ili institucija, nije od MVPBiH zatražila da se pridruži takvim mjerama, bilo kao znak solidariziranja s politikom tih zemalja, bilo kao mjeru usklađivanja vlastite vanjske politike s njihovom – istaknuto je u saopćenju ove institucije.

U Predsjedništvu BiH, kao organu koji vodi i vanjsku politiku ove države, „mudro“ šute.

Predsjedavajući ovog tijela, koji ne voli da ga tituliraju i kao „bošnjački član“, Bakir Izetbegović, od 21. marta na svojoj zvaničnoj stranici nije objavio da je išta uradio.

- Dobro je da se opredjeljujemo za praćenje situacije umjesto impulsivnih reakcija. I Velika Britanija i Rusija za nas su jako važne i kao velesile i kao članice PIC-a. Zato je iz taktičkih razloga važno da službe MVP-a pažljivo prate bilateralne reakcije i odnose, ali i reakcije drugih bitnih međunarodnih faktora - smatra Lejla Ramić-Mesihović iz Vanjskopolitičke inicijative.

Ona naglašava da „u ovakvim okolnostima BIH treba učiniti sve da zadrži što širi manevarski prostor za donošenje odluka kako bi osigurala da te odluke ne budu na njenu štetu“.

Bosna i Hercegovina, naravno, nije jedina država koja se odlučila na nedjelovanje.

Osim trenutno 11 država EU, iz regiona ruske diplomate nisu protjerale Srbija ni Crna Gora. Albanija je protjerala dvojicu, a Makedonija jednog ruskog diplomatu.

Konsultacije s ambasadorom

Evropska unija prošle je sedmice „na konsultacije“ povukla svog prvog diplomatu iz Moskve Markusa Ederera.

Rusija u svijetu ima skoro 400 ambasada, konzulata i diplomatskih ureda. Do sada je protjerano 137 ruskih diplomata. Prema saopćenju Bijele kuće, SAD planiraju nova protjerivanja.

Kako je objavljeno iz Vašingtona, predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) jučer je telefonom razgovarao s kanadskim premijerom Džastinom Trudoom (Justin Trudeau).

Dvojica lidera razgovarala su kako bi se "potvrdila solidarnost obje države s Velikom Britanijom i razmotrile zajedničke mjere protjerivanja ruskih špijuna, kao odgovor na to što je Rusija koristila bojne otrove na teritoriji Velike Britanije“.

Najveće protjerivanje u historiji 

- Ser Alen Dankan (Alan Duncan), britanski ministar za Evropu i Ameriku, na sastanku s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH 16. marta razgovarao je o slučaju „Skripal“, te je bio u prilici da zahvali Bosni i Hercegovini na tome što je stala uz izjavu Evropske unije u OSCE-u. O tom pitanju razgovarao je i s ministrima vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana na sastanku održanom tog istog dana u Sarajevu. Ujedinjenom Kraljevstvu drago je da su se lideri EU na prošlosedmičnom sastanku Evropskog vijeća složili s procjenom vlade Ujedinjenog Kraljevstva da je vrlo vjerovatno da je Ruska Federacija odgovorna za pokušaj ubistva Sergeja i Julije Skripal u Solsberiju i da ne postoji alternativno vjerovatno objašnjenje.

Premijerka je 26. marta obavijestila parlament o velikoj solidarnosti koju je dobila od prijatelja i partnera iz EU, Sjeverne Amerike, NATO-a i šire, što je do sada rezultiralo u protjerivanju nedeklariranih ruskih obavještajaca iz 22 druge zemlje, što je najveće kolektivno protjerivanje u historiji – rečeno je „Dnevnom avazu“ iz Ambasade Velike britanije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.