POTOČARI

BiH je mjesto genocida

Fena

11.4.2018

Članovi Saveza logoraša BiH iz Bratunca, Maglaja, Zavidovića i drugih mjesta danas su posjetili Memorijalni centar Potočari i odali počast žrvama genocida.

Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine Jasmin Mešković kaže da je obaveza svih doći u Srebrenicu i odati počast žrtvama genocida.

- Članovi Saveza logoraša BiH danas su u posjeti Memorijalnom centru Potočari s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida u Srebrenici. BiH je mjesto genocida. Ovdje smo i zbog današnje presude Vojislavu Šešelju, da budemo sa žrtvama - rekao je Mešković.

Predsjednik Udruženja logoraša iz Bratunca Sakib Ahmetović ističe da se preživjeli logoraši susreću s dosta problema.

- Problemi s kojima se susreću su mnogobrojni i njihov život je težak. Logoraši iz Bratunca su bili zatvarani u nekoliko logora od Šljivovice u Srbiji, Batkovića kod Bijeljine, Sušice i Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Bratuncu. U logoru u kojem sam ja bio, za samo nekoliko dana je ubijeno više od šezdeset osoba. Do danas niko nije odgovarao - rekao Ahmetović.

Ibrahim Faljić, predsjednik Udruženja logoraša iz Zavidovića, u logoru u Žepču proveo je više od četiri mjeseca.

- Došli smo ovdje da odamo počast žrtvama genocida. Da se sjetimo žrtava. Ja sam bio u logoru u Žepču. U logoru sam proveo više od četiri mjeseca. Teško je opisati period proveden u logoru. Svakodnevne torture, batine, gladan, žedan - rekao je Faljić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.