PARLAMENT FBIH

Predstavnički dom: Pale Čamparine izmjene zakona

M.R.S. - A. Č .

18.4.2018

15:38 Nije usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika FBiH, čiji je predlagač Ministarstvo unutrašnjih poslova FBIH, na čijem je čelu Aljoša Čampara (SDA).  

Nasir Beganović, predsjednik Kluba poslanika SBB-a, tokom rasprave je ukazao na neusaglašenost određenih odredbi s pravnim sistemom i postojećim zakonskim propisima, a što je konstatirano i na Zakonodavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 

Naime, pojasnio je, predviđeno je da Policijski odbor rješava po žalbama policijskih službenika, mada se drugim zakonom određuje da su ministarstva drugostepeni organ te se spornim izmjenama Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH izuzelo i svjesno izbjeglo odgovornost da bude drugostepeni organ. Ovo, dodao je Beganović, ozbiljan je problem. 

- Predviđeno je da po žalbama na rješenje prvostepenog organa raspravlja Policijski odbor. Smatramo da je time na neki način devalvirano pravo na žalbu. Jer s obzirom na način izbora policijskog odbora, ispada ona narodna „kadija te tuži, kadija ti sudi“. Ne postoji drugostepenost – kazao je Beganović. 

Dodao je da, s obzirom na ove nedosljednosti i nepravilnosti, smatraju da je pomalo neozbiljno pripremljen tekst zakona. 


15.20 Poslanici su usvojili i zaključke zastupnice Elme Đogić (Laburistička stranka BiH) da Ured za reviziju institucija u FBiH u roku od 60 dana izvrši vanrednu reviziju i kontrolu poslovanja Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće, a Vlada FBiH da potom dostavi Predstavničkom domu izvještaj o radu Fonda i o reviziji poslovanja. 

Poslanici brzo prelaze tačke dnevnog reda. 

Tako su usvojili još i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o osnivanju Fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriju FBiH, izmjene i dopune Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica s djecom, kao i dopune Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja. 

Kada je riječ o zakonu o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje, Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH, pojasnio je da je dopunama, između ostalog, dodan stav kojim se omogućava da, osim Zavoda PIO FBiH, troškove medicinskog vještačenja može snositi i osiguranik na kojeg se odnosi vještačenje i poslodavac, i to u izuzetnim slučajevima. 

Inače, sve izmjene i dopune zakona koje su do sada usvojene zapravo nisu bile obimne pa su usvojene po skraćenom postupku.


14.30 Predstavnički dom počeo je raditi po predloženom dnevnom redu. 

Bez rasprave su poslanici usvojili izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojim je, u skladu s presudom Ustavnog suda FBiH, brisan jedan član zakona. 

Omogućeno je i da uposlenik koji ulazi u sistem zdravstvenog osiguranja po nekom drugom pravnom osnovu (naprimjer, rad kod novog poslodavca) može nesmetano ostvariti pravo na zdravstveno osiguranje i zdravstvenu zaštitu, bez obzira na to što mu raniji poslodavac nije izmirio ove obaveze u vrijeme kad je radio kod njega.

Bez rasprave su usvojene i izmjene i dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode, s amandmanom Vlade FBiH te izmjene Zakona o doprinosima. 

14.10 Kub poslanika SDP-a tražio je da se danas održi poslovnički sat na kojem poslanici postavljaju pitanja i predlažu inicijative, ali ovaj prijedlog nije dobio potrebnu većinu glasova. 

Dženan Đonlagić, šef Kluba poslanika DF-a, prokomentirao je "da smo se svega naslušali i vidijeli u ovom mandatu i da treba ostati zabilježeno da je dio zastupnika sam sebi onemogućio postavljanje pitanja i ulaganja inicijativa". 

Jasna Duraković, zastupnica SBB-a, zatražila je objašnjenje koji je drugi način da zastupnici upute ta pitanja i inicijative, kojih ona ima mnoštvo. 

13.45 Nakon niza iznesenih kritika na račun Mušića i načina na koji vodi Predstavnički dom te kritika zbog nerazmatranja zahtjeva boraca, pristupilo se glasanju o ranije predloženom dnevnom redu vanredne sjednice.

Dnevni red usvojen je tijesnom većinom i presudio je jedan glas. Bilo je 49 za, šest suzdržanih i 13 protiv, ali je u posljednjem trenutku ovaj rezultat promijenjen u 50 za, pet suzdržanih i 13 protiv, tako da je jedan poslanik "spasio" dnevni red.

Munib Jusufović, zastupnik SBB-a, istakao je da je neshvatljivo da nema potrebe da se makar ne osvrnu na tri obična zahtjeva boraca, koji su na ulici i jučer i danas i na kiši, što znači da ih je neka muka na to natjerala. 

- Tri obična zahtjeva. Registar, tu smo čuli različitih verzija i priča. Sva boračka udruženja, osim režimskih, onih što ste ih vi iz SDA smjestili po kabinetima, svi su se slagali da se ukinu budžetska izdvajanja za njih, barem dok se zakon ne donese. Treće pitanje je traženje modela koje su to kategorije najosjetljivije. Može se iznaći rješenje, ali ne treba prejudicirati – kazao je Jusufović i dodao da je neshvatljivo da se ne reagira. 

Zukan Helez, poslanik SDP-a BiH, naglasio je da su ispunjene sve poslovničke mogućnosti da se zakaže sjednica posvećena zahtjevima boraca i da nije jasno zašto je Mušić ne zakazuje već deset mjeseci, koliko dugo borci svakodnevno protestiraju. 

- Ljudi, jednostavno, traže da se usvoji rezolucija sa tri zahtjeva, i to registar, zabrana finansiranja udruženja i borački dodatak. Jasno i precizno, a deset mjeseci je ne želite zakazati. Ne prejudicirajući ishod sjednice. Ljudi traže samo da se mi očitujemo – dodao je Helez. 

Mušić je ponovio da nijednog drugog materijala, osim Prijedloga zakona o udruženjima od posebnog društvenog značaja, nema da bi se zakazala sjednica, na šta je Helez opet istakao da borci ne traže zakon, nego tri jednostavna zahtjeva oko kojih se resori ministar treba izjasniti može li ih ispuniti i u kojem roku. 

13.10 Pet boraca će prisustvovati sjednici, a u toku su dogovori ko će ući.

Damir Mašić, poslanik SDP-a, zatražio je od Kluba poslanika SDA da "zamijeni" predsjedavajućeg Predstavničkog doma i umjesto Mušića predlože nekog drugog.  

- Nepripremljeno i neorganizirano vodite sjednice i takav način vođenja je dobrim dijelom generator problema. Tri mjeseca niste sazvali sjednicu, a imali ste zahtjeve za tri vanredne sjednice. Bili ste ministar i vi, kao i ja, i znate da svako ministarstvo može proizvesti u roku od sedam dana materijal za razmatranje na sjednici. Ako to nije u stanju, treba se raspustiti. Pozivate se na Poslovnik, a kršite ga - Mašić je kazao Mušiću. 

Poručio mu je da je majstor razvlačenja procedura i besmislenih pauza. 

- Ovo je drugi put da Parlament ne zasjeda mjesecima. A nakon tri mjeseca sada ne želite dozvoliti da postavljamo poslanička pitanja i inicijative. Vi ne polažete račun ni Bakiru (Izetbegoviću, lideru SDA, op. a .) ni Draganu (Čoviću, predsjedniku HDZ-a BiH, op. a. ) nego građanima - kazao je Mašić. 


13.00 Počela je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nakon što je došlo dovoljno poslanika za kvorum. 

Predsjedavajući doma Edin Mušić saopćio je da će radna grupa predstavnika Predstavničkog doma tokom dana razgovarati s delegacijom boraca. 

Prema predloženom dnevnom redu, nijedna tačka nije posvećena boračkoj populaciji.  

Ismet Osmanović, šef Kluba poslanika SDA, kazao je novinarima da će danas predstavnici ovog doma razgovarati s delegacijom demobilisanih boraca i objasniti im situaciju.

- U Parlamentu je u proceduri samo Prijedlog zakona o udruženjima od posebnog društvenog značaja. Od Vlade FBiH čekamo Nacrt zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i čim ga dobijemo, zakazujemo vanrednu sjednicu i donosimo ova dva zakona. Znači, ništa nije do Parlamenta - rekao je Osmanović. 

Dodao je da Vlada ovih dana treba donijeti konačnu uredbu kojom će uvesti u prava određene kategorije boraca do donošenja zakona o pravima demobilisanih boraca.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.