POLITIKA

OHR pozdravio odluku Ustavnog suda FBiH

Fena

29.5.2018

Ured visokog predstavnika pozdravlja današnju presudu Ustavnog suda FBiH koja obavezuje skupštine Posavskog, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona da izmijene svoje ustave i usklade ih s Ustavom FBiH u dijelu koji treba osigurati punu jednakopravnost Srba kao konstitutivnog naroda, srpskog i bosanskog jezika te ćiriličnog pisma.

- Odluka visokog predstavnika iz 2002. godine kojom se donose amandmani na Ustav FBiH u okviru šire provedbe odluke Ustavnog suda BiH o jednakopravnosti konstitutivnih naroda utvrdila je da su sva tri konstitutivna naroda ravnopravna u Federaciji BiH, da su službeni jezici FBiH bosanski, hrvatski i srpski i da su službena pisma latinica i ćirilica - podsjeća se u saopćenju iz OHR-a.

Također, podsjeća se da kantoni imaju obavezu da usklade svoje ustave s Ustavom Federacije BiH te ističe da je važno da se neustavne odredbe u tri kantonalna ustava napokon usklade s odgovarajućim odredbama Ustava FBiH.

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) više je puta pozivao kantonalne vlasti da usklade svoje ustave s Ustavom FBiH.

Poziva kantonalne skupštine da provedu današnju presudu Ustavnog suda FBiH bez odlaganja, što je ne samo ustavna obaveza nego i prijateljski gest dobre volje prema sugrađanima Srbima - saopćeno je iz OHR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.