NA LICU MJESTA

Probijeno 30 metara tunela Oštrovac!

Piše: E. Trako

13.6.2018


S obzirom na to da su prve građevinske mašine na gradilište dugo očekivane ceste Stolac - Neum izašle u februaru, do sada je dobar dio posla urađen.  

Famozna Svitava

Ekipa "Dnevnog avaza" jučer je bila na licu mjesta, na gradilištu ceste koja će, nadati se, put preko famozne Svitave poslati u prošlost. 

Jer, zbog onih 35 kilometara, koliko je dug put do Neuma preko Svitave, što bi narod rekao, skoči na nos i odmor. Bez saobraćajnih oznaka, uska da se na pojedinim njenim dijelovima ne mogu dva mala automobila mimoići, a tek kamioni. Zbog svega nisu rijetki ni udesi. Upravo dok je ekipa „Avaza“ išla u pravcu Neuma, dogodio se jedan manji udes.

Stoga, na gradilištu koje je trenutno najaktivnije na ovoj dionici, radovi se odvijaju planiranom dinamikom, na radost svih Bosanaca i Hercegovaca, a pogotovo ugostitelja u Neumu.

- Urađen je prvi sloj tampona na četiri kilometra, dakle do prvog tunela Babin Do. Tunel Oštrovac, čija će dužina biti 200 metara, počeli smo raditi i napravili smo proboj 30 metara - kaže nam šef gradilišta iz firme "Integral", koja je dobila posao vrijedan šest miliona maraka za gradnju dionice od 5,3 kilometra. 

U vrijeme našeg boravka na gradilištu, jedna mašina, korištena za proboj tunela, bila je u kvaru. 

- To je taj hercegovački krš, teren je izuzetno težak - kaže šef gradilišta, izražavajući nadu da će kvar biti što prije otklonjen te da će se nastaviti s radom. 

Osim postavljanja tampona i probijanja tunela, obnovljena je i dionica od starog Neuma do Babinog Dola - jednim dijelom puta postavljen je novi asfalt. 

Ubrzane procedure

Ljubo Pravdić, direktor Javnog preduzeća "Ceste FBiH", koje je i nadležno za gradnju ove brze ceste, kazao je za „Avaz“ da se radovi za sada odvijaju planiranom dinamikom. 

- Nemamo nikakvih poteškoća. U postupku smo dobivanja saglasnosti, to jest građevinske dozvole za tunel Žaba, da što prije ugovorimo te radove, jer imamo odabranog izvođača i nadam se da ćemo u što kraćem periodu dobiti građevinsku dozvolu i ugovoriti gradnju tog tunela, koji je dužine 930 metara. Isto tako se ubrzano radi eksproprijacija sa strane Stoca, tako da bismo krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca trebali raspisati i taj tender - kaže Pravdić. 

Osim ovoga, aktivno je i gradilište Broćanac, gdje se probijaju pristupni putevi za građevinske mašine. 

ČINJENICE 

48,8 kilometara bit će duga cesta Stolac - Neum 

40,8 miliona eura vrijednost radova na cesti Stolac – Neum

930 metara dužina tunela Žaba 

190 metara dužina tunela Oštrovac

5,3 kilometra duga dionica koju gradi firma "Integral"


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.