OPASNOSTI

U Gračanici klizi brdo, ljudi ispod njega ne spavaju

Zabrinuti Mustafa i Nedžad Mujić i Meho Hadžić: Nemaju sna

H. ČALIĆ

12.7.2018

Na Crnom putu u Gračanici, nakon dugog kišnog perioda, pojavilo se veliko klizište, koje je zabrinulo vlasnike desetak kuća. Među najugroženijima su kuće Mehe Hadžića i Mustafe i Nedžada Mujića, ali i ostale koje se nalaze u predjelu Bakića potoka. 

Traže sanaciju

Ova mahala teško je stradala u katastrofalnim poplavama 2014. godine, kad su se mnoge kuće našle pod vodom, a klizište je nosilo i pomoćne objekte. No, mještanima Crnog puta i dalje, nakon svake jače kiše, prijeti opasnost od poplava.

To se desilo i ovih dana, kad je brdo iznad kuća počelo kliziti i svakog trenutka može stvoriti jezero koje bi opet ugrozilo kuće, puteve i pomoćne objekte. Pokretanje klizišta prijavljeno je Civilnoj zaštiti i mještani očekuju da se vrijeme smiri kako bi se uradio veći zahvat na sanaciji.


Veliko brdo klizi i moglo bi ugroziti brojne kuće

- Mi se sa poplavama borimo trideset godina, ali se stanje pogoršalo otprije pet-šest godina, otkako je asfaltirana dionica puta za Seljanušu. Tada su pogrešno postavljene cijevi za odvodnju površinskih voda i destabilizirale su brdo iznad nas, koje sada klizi prema našim kućama. Bojimo se, jer ovo nije malo klizište, ide cijelo brdo - kaže Mustafa Mujić.

Kopali kanale

Dodaje da su se do sada sami borili, kopali kanale, gradili odbrambene zidove, ali je ovo sada izvan njihovih mogućnosti sanacije. Zbog toga mještani apeliraju na nadležne u Općini da im pomognu dok ne bude kasno.


Sklanjaju stvari

Meho Hadžić ističe kako mještani Crnog puta, čim se naoblači i počne padati kiša, iz garaža sklanjaju automobile i traktore na sigurno. Iz kuća iznose vrednije stvari, jer nikad ne znaju kad će se s okolnih brda sručiti potoci i poplaviti im kuće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.