LJETO

Čekaju nas još veće žege

Sarajevo: Visoke temperature najavljene i za naredne dane

Piše: A. ČENGIĆ – G. DAKIĆ

8.8.2018

Živa na termometrima u Bosni i Hercegovini i narednih će dana prelaziti 30 stepeni, a, prema najavama meteorologa, do kraja avgusta temperature će se kretati i do 35 stepeni s povremenim pljuskovima. 

Bosanci i Hercegovci i jučer su se kuhali u još jednom toplom danu. Izuzetno toplo bez padavina bilo je u većem dijelu zemlje, a najviša temperatura u 14 sati zabilježena je u Mostaru, 36 stepeni. Spas od vrućina jedni su pronašli u hladnoj Neretvi, drugi u klimatiziranim kafićima, a većina nije ni izlazila iz svojih domova. 

Jači pljuskovi   

Stepen manje u 14 sati bio je u Neumu, u Banjoj Luci i Zenici bilo je 34, u Prijedoru, Gradačcu i Bijeljini 33, a Sarajevu, Bihaću i Tuzli 31 stepen. Visoke temperature najavljene su i za narednih nekoliko dana.

- Do petka će prevladavati sunčano i toplo vrijeme. Već od 11. pa do 15. avgusta bit će više naoblake, kiše i grmljavine. Novi sunčani period očekuje se od 16. avgusta. Temperature zraka u jutarnjim satima kretat će se od 17 do 22 stepena u Bosni, a u Hercegovini do 26. Maksimalne dnevne dostizat će vrijednosti do 33, a u Hercegovini do 37 stepeni - kazao je za „Avaz“ Bakir Krajinović iz FHMZ-a.

Meteorolog Nebojša Kuštrinović za naš je list kazao da suh i topao zrak donosi mnogo problema. Najgoru kombinaciju, dodaje on, predstavljaju visoka vlažnost zraka i visoke temperature, a upravo su takve vremenske prilike u većem dijelu BiH posljednjih dana.

- Nagla promjena zračnog pritiska mnogo utječe na raspoloženje ljudi - kazao je Kuštrinović.

Piti tekućine

Mnogi se žale na glavobolje, probleme s pritiskom, srčane tegobe, otežano disanje, mučnine. Doktor i specijalista porodične medicine Miron Mutić kaže da je najbolji lijek što duži odmor u hladovini.

- Odvikli smo se od ljeta. Nekad nismo imali klima-uređaje, a sada ih imamo na svakom mjestu i oni prave više štete nego koristi. Velike vrućine mogu biti opasne, ali ne uvijek i ne za svakoga. Isto kao i ubod ose ili stršljena. Treba tražiti ravnotežu. I, naravno, piti mnogo tekućine kada je vruće - kazao je Mutić.

Tuzlaci spas od vrućina pronašli na Panonskom jezeru

Rekordne temperature zabilježene posljednjih godina  

43,1 stepen izmjeren u Mostaru 2007. godine

41,4 stepena izmjerena u Banjoj Luci 2007. godine

40,5 stepeni u Tuzli 2012. godine

40,4 stepena u Zenici 2007. godine

40 stepeni izmjereno u Bihaću 2012. godine

39,8 stepeni izmjereno u Gradačcu 2000. godine

39,3 stepena u Bugojnu 2007. godine

37,6 stepeni u Livnu 2005. godine

Preporuke stručnjaka

Toplo i sunčano bit će i narednih dana. Federalni zavod za javno zdravstvo savjetuje građanima da se pridržavaju preporuka. Velike vrućine i vrlo visok nivo UV zračenja mogu biti opasni ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe nego i za zdrave ljude.

Ne izlažite se suncu nepotrebno!

Tokom velikih vrućina preporučljivo se što više zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost zdravstvenih poremećaja.

Šta ako morate na sunce

Ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati. Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kada su temperature najviše.

Kako se oblačiti

Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesnu aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat vremena dvije do četiri čaše tekućine, najbolja je ne previše hladna vodu. Izbjegavajte gazirana pića. Prekidajte povremeno aktivnost i odmarajte se u sjeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.