SUD BiH Vještak iznio mišljenje o posmrtnim ostacima

Milovanović: Uzrok smrti moguće strijelno ozljeđivanje

Svi posmrtni ostaci pronađeni u Skelanima

BIRN
05.09.2018 12:58

Foto: Arhiv

Na suđenju Slavku Milovanoviću za zločine počinjene kod Srebrenice specijalista sudske medicine je rekao da je uzrok smrti nekih osoba čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na području Skelana moguće strijelno ozljeđivanje.

Vještak Vedo Tuco je iznio nalaz i mišljenje o uzroku i datumu smrti za 14 posmrtnih ostataka, za koje je kazao da su uglavnom nađeni na području Skelana.

Tuco je istakao da su neki posmrtni ostaci bili izmiješani te je rađena reasocijacija, dok se na nekima zbog oštećenja nije mogao ni utvrditi uzrok smrti.

Za većinu posmrtnih ostataka Tuco je kao datum smrti naveo 7. i 8. maj 1992. godine, a kao mjesto smrti Skelane. Odbrani je potvrdio da se vrijeme i mjesto smrti utvrdi na osnovu izjava srodnika.

Tokom izlaganja nalaza Sudsko vijeće je Tužilaštvu BiH ukazalo da su na spisku osobe koje su u odbijenom dijelu optužnice, a Tužilaštvo je pojasnilo da se nalaz u tom dijelu odnosi na široki i sistematski napad.

- Vještak je radio posao koji nije predmet optužnice i zato prigovaram nalazu u cijelosti - rekao je advokat Petko Pavlović.

Slavko Milovanović, bivši pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Skelani, tereti se da je 8. maja 1992. godine učestvovao u napadu na selo Rešagići (općina Srebrenica) i naredio paljenje kuća, iz kojih su žene i djeca bili primorani izaći.

Suđenje će se nastaviti 26. septembra.

Oglasi

NA VRH