PUTOVANJA

Svijet obilaze na biciklu, stanica im i BiH

Flavija i Tijago na putu kroz Drvar: Nigdje nam se ne žuri

B. ŠOBAT

7.9.2018

Mladi bračni par iz Brazila, Flavija Vijeira (Flavia Vieira) i Tijago Gabrijel (Thiago Gabriel), odlučili su se na putovanje oko svijeta tandem biciklom, kako bi na taj način obilježili svoj medeni mjesec i ostvarili Tijagov najveći san. Ovih dana, put ih je doveo u Bosnu i Hercegovinu.  

Napravili plan

Njihova nesvakidašnja priča počela je godinama ranije, kada je Tijago Flaviji otkrio svoj životni san. Iako je na početku odbijala, nakon što ju je Tijago odveo na prezentacije o avanturistima koji su već putovali biciklima, ideja joj se počela dopadati.

- Oboje smo bili medicinski radnici. Ja sam radio kao patolog na otkrivanju raka i svakodnevno sam viđao mlade ljude kojima se gasi život. Uvijek su se kajali što nisu iskoristili život i ostvarili snove. To je nama dodatno dalo poticaj i snagu da krenemo na put oko svijeta. Izradili smo plan i počeli štedjeti – ispričao nam je Tijago.

Željeli su odmah nakon vjenčanja krenuti na put, pa im je ovo i medeni mjesec.

- Vjenčanje je bilo skromno, posluženi su samo hot-dogovi, a gosti su sami morali donositi piće, jer nam je svaki novčić bio bitan. Prije putovanja sve smo prodali, a sada se sve što imamo nalazi na biciklu – govori Tijago.

Plan im je za četiri godine obići svijet, pedalirati više od 40.000 kilometara kroz oko 40 država. Krenuli su iz Brazila 30. jula 2017. i obišli Urugvaj, Argentinu i Čile, a onda su doletjeli u Maroko. Biciklom su obišli Španiju, Francusku, Švicarsku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku i sada su u BiH.

Uživaju u prirodi

Prošli su kroz Bihać, Kulen-Vakuf, Martinbrod, a u Drvaru su se zadržali dva dana. Kazali su nam da su ljudi ovdje veoma srdačni i gostoprimljivi te da uživaju u prelijepoj prirodi.  

Put su potom nastavili ka Sarajevu., a nakon što obiđu Bosnu i Hercegovinu, planiraju dalje u Srbiju, Makedoniju, Grčku i Bugarsku pa prema azijskom kontinentu.


Najčešće kampiraju

- Zimu ćemo dočekati u toplijim krajevima, a zbog ograničenog budžeta najčešće kampiramo. Nama se ne žuri, važno je uživati u raznolikosti i ljepotama svijeta – poručuju oni i dodaju da o povratku kući ne razmišljaju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.