Dedić odabranim ljudima isplatio 100 miliona maraka mimo zakona

NEZAKONITOSTI Poljoprivrednik Dževad Kovač optužuje federalnog ministra

Dedić odabranim ljudima isplatio 100 miliona maraka mimo zakona Novac za podsticaj dobila grupa koja se bavi preradom svinjskog i junećeg mesa

Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza TOR iz Mostara, podnio je krivičnu prijavu protiv Šemsudina Dedića, federalnog ministra poljoprivrede, zbog netransparentnog, nenamjenskog i protuzakonitog trošenja para iz budžetske kase.  

Kovač optužuje Dedića da je novac za podsticaj poljoprivredi i ruralnom razvoju isplatio grupi koja se bavi preradom svinjskog i junećeg mesa iako na to nije imao pravo, jer prethodno nije dobio mišljenje Odbora za poljoprivredu Parlamenta FBiH, a ni uvezeno meso od ovih životinja ne podliježe nikakvoj novčanoj pomoći.

Utovljena stoka  

- Uvoznici ne uvoze živu prasad i junad, kakva se prikazuje u dokumentaciji, već uvoze utovljenu stoku pa, uz fiktivne papire, ostvaruju poticaje za tov u višemilionskim iznosima. U ovu prevaru uključena je cijela infrastuktura koju su instalirali bivši ministar Jerko Ivanković Lijanović, carinici, granični veterinarski inspektori, službenici Ureda za veterinarstvo, pa sve do aktuelnog ministra Dedića - kaže Kovač.

Prema njegovim riječima, ovakva pljačka se provodi još od 2014. godine, a intenzivirana je dolaskom Dedića na čelo Ministarstva.

- Za ovakva kršenja zakona odgovoran je i premijer Fadil Novalić, jer je dopustio da Parlament FBiH usvoji Program podrške poljoprivredi bez pozitivnog mišljenja nadležnog odbora - kaže Kovač.

Dogovorio reket

On, također, optužuje Dedića i da je od 2014. isplatio više od 100 miliona KM odabranim poljoprivrednicima.

- Dedić je nakon početka svog mandata zadužio budžet Federacije u iznosu od više od 50 miliona KM na osnovu protuzakonito ukinutih rješenja. Isplatio je sve klijente s kojima je dogovorio reket, a većina poštenih proizvođača nije dobila podršku, jer je nestalo novca - naglašava Kovač.

 Sistemska pljačka  

- U Federalnom ministarstvu poljoprivrede postoji organizirana kriminalna grupa, na čelu sa Šemsudinom Dedićem i njegovim saradnicima, koji su sistemski pljačkali budžetska sredstava u višemilionskom iznosu. Ako se uzmu u obzir analize ekonomskih stručnjaka da se na svakih 100 KM uloženih u poljoprivredu, stekne 1.000 KM dobiti, zaključuje se da su državi nanijeli ogromnu štetu i direktno utjecali na katastrofalno stanje u ekonomiji - kaže Kovač.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH