NEZAKONITOSTI

Dedić odabranim ljudima isplatio 100 miliona maraka mimo zakona

Novac za podsticaj dobila grupa koja se bavi preradom svinjskog i junećeg mesa

Arhiv

Piše: F. MUSTAFIĆ

11.9.2018

Dževad Kovač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza TOR iz Mostara, podnio je krivičnu prijavu protiv Šemsudina Dedića, federalnog ministra poljoprivrede, zbog netransparentnog, nenamjenskog i protuzakonitog trošenja para iz budžetske kase.  

Kovač optužuje Dedića da je novac za podsticaj poljoprivredi i ruralnom razvoju isplatio grupi koja se bavi preradom svinjskog i junećeg mesa iako na to nije imao pravo, jer prethodno nije dobio mišljenje Odbora za poljoprivredu Parlamenta FBiH, a ni uvezeno meso od ovih životinja ne podliježe nikakvoj novčanoj pomoći.

Utovljena stoka  

- Uvoznici ne uvoze živu prasad i junad, kakva se prikazuje u dokumentaciji, već uvoze utovljenu stoku pa, uz fiktivne papire, ostvaruju poticaje za tov u višemilionskim iznosima. U ovu prevaru uključena je cijela infrastuktura koju su instalirali bivši ministar Jerko Ivanković Lijanović, carinici, granični veterinarski inspektori, službenici Ureda za veterinarstvo, pa sve do aktuelnog ministra Dedića - kaže Kovač.

Prema njegovim riječima, ovakva pljačka se provodi još od 2014. godine, a intenzivirana je dolaskom Dedića na čelo Ministarstva.

- Za ovakva kršenja zakona odgovoran je i premijer Fadil Novalić, jer je dopustio da Parlament FBiH usvoji Program podrške poljoprivredi bez pozitivnog mišljenja nadležnog odbora - kaže Kovač.

Dogovorio reket

On, također, optužuje Dedića i da je od 2014. isplatio više od 100 miliona KM odabranim poljoprivrednicima.

- Dedić je nakon početka svog mandata zadužio budžet Federacije u iznosu od više od 50 miliona KM na osnovu protuzakonito ukinutih rješenja. Isplatio je sve klijente s kojima je dogovorio reket, a većina poštenih proizvođača nije dobila podršku, jer je nestalo novca - naglašava Kovač.

 Sistemska pljačka  

- U Federalnom ministarstvu poljoprivrede postoji organizirana kriminalna grupa, na čelu sa Šemsudinom Dedićem i njegovim saradnicima, koji su sistemski pljačkali budžetska sredstava u višemilionskom iznosu. Ako se uzmu u obzir analize ekonomskih stručnjaka da se na svakih 100 KM uloženih u poljoprivredu, stekne 1.000 KM dobiti, zaključuje se da su državi nanijeli ogromnu štetu i direktno utjecali na katastrofalno stanje u ekonomiji - kaže Kovač.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.