SKANDALOZNO

Novalić učestvuje u pljački glasova

Ne mogu se proizvoljno dostavljati ničiji podaci, ne bi trebalo proizvoljno ni da se traže, kaže za „Avaz“ Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH

Novalić, Drljača i Kovačević

S. DEGIRMENDŽIĆ

2.10.2018

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, uputio je skandalozan zahtjev Federalnom zavodu penzijsko-invalidskog osiguranja (PIO/MIO) FBiH u kojem je tražio sve lične podatke o svim penzionerima koji penziju u FBiH primaju putem banaka u FBiH! Novalić je ispunjenje svog zahtjeva tražio pod oznakom HITNO!

- S obzirom na to da su Vladi Federacije BiH za provođenje aktivnosti iz svoje nadležnosti neophodni podaci o korisnicima prava iz penzijsko/mirovinskog i invalidskog osiguranja, kojim se isplata penzija vrši putem banaka na području Federacije BiH, potrebno je da navedene podatke dostavite Vladi FBiH na dva kompaktna diska u što kraćem roku. Traženi podaci treba da sadrže ime i prezime, kao i adresu prebivališta korisnika prava. Osim toga, tražene podatke dostaviti za svaki kanton pojedinačno, prema adresi prebivališta korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja kojima se, kako je naprijed navedeno, isplata penzija vrši putem banaka na području Federacije BiH - naveo je Novalić u skandaloznom zahtjevu.

Novalićev skandalozni zahtjev

Apsolutno nejasni osnov zbog kojeg Novalić traži lične podatke više od 412.000 penzionera, naročito u periodu nekoliko dana do izbora, implicira samo jedno. Sumnju u namjeru da želi pomoći pljačku glasova na izborima.

Ovu sumnju pojačava činjenica da Novalić čak nije konsultirao, ispostavljajući svoj zahtjev prema PIO/MIO FBiH, ni Veska Drljaču, federalnog ministra rada i socijalne politike. Drljača se usprotivio Novalićevom zahtjevu, naročito, kako je istakao u svom dopisu federalnom premijeru, upravo zbog moguće zloupotrebe podataka penzionera. Također, o kakvoj se Novalićevoj samovolji radi te da je očigledno namjera da nešto želi „provući ispod žita“, govori i to da Novalić o svom zahtjevu nije izvijestio ni Vladu FBiH! Dopis ministra Drljače premijeru Novaliću prenosimo u cijelosti:

- Informisan sam da ste dana 28. 9. 2018. godine uputili dopis Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje, u kojem navodite da su „Vladi Federacije BiH, za provođenje aktivnosti iz svoje nadležnosti, neophodni podaci o korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kojim se isplate vrše putem banaka. Također, u istom se aktu navodi da je potrebno da se traženi podaci dostave Vladi Federacije BiH na dva kompakt diska, u što kraćem roku, te da traženi podaci treba da sadrže ime i prezime, kao i adresu korisnika prava, kao i da podaci trebaju biti razvrstani po kantonima. S tim u vezi prije svega želim da istaknem kako sadržina i traženje navedenih podataka iznenađuju, budući da podaci nisu traženi putem Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u čijem resoru je i vršenje nadzora nad zakonitim radom Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje. Nadalje, nejasno je o kojim aktivnostima Vlade Federacije BiH se radi, budući da Federalno ministarstvo rada i socijalne politike nije upoznato niti uključeno u aktivnosti ove vrste. Također, Vlada Federacije BiH na sjednicama nije razmatrala predmetno pitanje. Posebno želim ukazati na eventualnu mogućnost zloupotrebe podataka koje je Federalni zavod PIO, prema informacijama, Vama hitno dostavio, gdje bi se raspolaganjem i upotrebom ličnih podataka pojedinaca mogle povrijediti odredbe Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, a da ne govorim o mogućnosti da podaci od neovlaštenih osoba mogu biti zloupotrijebljeni u izborne svrhe.

Uvažavajući propisane nadležnosti i potrebu rješavanja konkretnog problema, očekujem informacije o razlozima traženja i svrsi dostavljenih podataka, kao i činjenicu zaobilaženja resornog ministarstva - naveo je ministar Drljača.


Iznenađen Novalićevim zahtjevom je i Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH. Kovačević je u razgovoru za „Avaz“ potvrdio da Agenciju niko nije konsultirao u vezi s ovim zahtjevom, koji Kovačević ocjenjuje neosnovanim.

- Zakon osigurava zaštitu ličnih podataka i na ovaj način da onaj ko podnosi zahtjev treba da vidi ima li valjan pravni osnov za to, kao i onaj ko dobije taj zahtjev, da provjeri da li Vlada, premijer ili bilo ko drugi ima osnov da to traži. Ne mogu se proizvoljno dostavljati ničiji podaci, ne bi trebalo proizvoljno ni da se traže. Dakle, bilo ko, da li policija, ministarstvo, ili Agencija, kada traže lične podatke, mi se pozovemo na tačan član određenog zakona i iz toga se jasno vidi da mi imamo pravo da tražimo te podatke za određenu svrhu. Ovdje ništa nije jasno, ni koji je valjan pravni osnov za to. A to uopćeno „da Vladi treba“, onda bi Vladi sve trebalo, ako bi se na taj način tumačile njihove nadležnosti, da ulaze u kuće i adrese stanovanja. To ne može tako. Zakon se mora poštovati. Prema ovim informacijama, za nas je to neprihvatljivo. Treba postojati valjan razlog zbog čega Vlada traži te podatke i trebaju imati valjan razlog da ih dobiju. Kada Vlada ima Ministarstvo, zašto traži ona to, i Ministarstvo i Zavod su na neki način Vladina tijela i nejasno je zašto premijer to traži. Ne vjerujemo da postoji valjan pravni osnov i svrha da se ti podaci dostavljaju bilo kome, pa i Vladi - kazao je Kovačević.

On je najavio i da će se Agencija, bilo po nečijem zahtjevu ili po službenoj dužnosti, uključiti u ovaj slučaj.

No, činjenica je da su opći izbori u BiH u nedjelju, 7. oktobra, i da oni koji strahuju od sve izvjesnijeg gubitka izbora pokušavaju sve da kroz razne manipulacije, prevare i krađu glasova opstanu na vlasti.

Zato bi nadležni trebali djelovati što prije i spriječiti pokušaj manipulacije oko 412.000 glasova penzionera.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.