IZBORI 2018.

Neka izbore odrede birači, a ne brojači

Na spiskovima mrtvi, glasači lažno prijavljivani, birački odbori SDA-ovski...

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

7.10.2018

Dočekali smo današnje opće izbore u BiH uz brojne spoznaje koje ukazuju na namjeru da se izmanipulira volja birača i da izbori budu pokradeni. „Dnevni avaz“ proteklih je dana i sedmica pisao o krađi identiteta stotina bh. građana koje je neko bez njihovog znanja i volje prijavio da glasaju iz inozemstva iako nikad nisu živjeli van BiH.  

Za sada se zna da su ukradeni podaci više od 600 osoba, koje su to i prijavile, ali i u Centralnoj izbornoj komisiji priznali su da je teško da će se ikad saznati pravi broj onih čiji su podaci zloupotrijebljeni.

Lični podaci

Skandalozno je i to što ćemo i danas na biračkim spiskovima vidjeti imena osoba umrlih i prije nekoliko godina, što je očigledna manipulacija biračkim spiskom koji kadrovi SDA nadležni za to ne žele ažurirati, jer im je to neophodno za lažiranje rezultata izbora.

Također, nekoliko stotina hiljada penzionera u FBiH u strahu je da će danas biti zloupotrijebljeni njihovi lični podaci, kojih se nezakonito dočepao premijer FBiH Fadil Novalić.

On je prije nekoliko dana na kućne adrese penzionera poslao pismo u kojem promovira sebe i svoju stranku.

Kako je „Avazu“ potvrđeno u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH, zbog toga se veliki broj penzionera žalio na Novalića i Agenciji, koja će već sutra premijeru FBiH uputiti zahtjev za dostavu informacija.

Poništavanje listića

Opći izbori održavaju se i uz saznanje da su policiji i nevladinim organizacijama dostavljeni brojni dokazi o ponudama za kupovinu glasova, kako za novac tako i za određene usluge ako birači daju glas određenim strankama.

Građane plaši i činjenica da je veliki broj članova biračkih odbora postavljen od SDA i da imaju za cilj namaći prevarama što veći broj glasova toj stranci, između ostalog poništavajući potajno listiće na kojima je glas za neku drugu stranku.

Zato, ma koliko danas naša sudbina u naredne četiri godine bila u našim rukama, svi oni zaduženi za regularnost izbora moraju dati maksimum kako rezultate izbora, umjesto birača, ne bi odredili brojači. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.