POLITIČKI UDAR

Bakir ruši Nikšića

Ideja predsjednika SDP-a da formira vlast bez SDA izaziva Izetbegoviću panične napade

Nikšić: Na meti koordiniranih napada SDA. Arhiv

K. KEŠMER

13.10.2018

Ideja o formiranju stranačkog bloka koji bi činio vlast bez SDA, a koju je dan nakon izbora lansirao Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, izazvala je do sada neviđenu paniku u taboru Bakira Izetbegovića. 

Zamisao Nikšića jeste da okupi stranke koje ne žele nikakvu saradnju sa SDA te sastavi parlamentarne većine prvo u kantonima, a nakon toga i na federalnom te na državnom nivou. Legitimitet za ovakvu namjeru Nikšić je našao u tome da je 75 posto birača glasalo protiv SDA, odnosno za druge stranke. Upravo te stranke predsjednik SDP-a okuplja.

Prvi potez već je učinjen. U Zenici su prije nekoliko dana sporazum potpisali predsjednici Nezavisnog bloka, A-sda, Naroda i pravde i PDA. Sve stranke koje su nastale iz SDA, a koje sada, ni pod koju cijenu, ne žele s njom u koaliciju. Ali žele sa SDP-om.

Pomisao da bi mogao ostati bez ključnih poluga vlasti izazvala je ogroman strah kod Izetbegovića, ali ostalih kadrova SDA, koji se nadaju značajnim funkcijama iz kojih bi i dalje mogli crpiti finansije, ali i moć da upravljaju svim procesima.

Svoj strah i bijes Izetbegović i SDA usmjerili su prema onome ko bi im mogao pomrsiti sve planove - Nikšiću.

Tako je SDA već krenula u koordinirano rušenje predsjednika SDP-a, i to svojim prepoznatljivim metodama – instaliranjem krtica i uhoda. Cilj takvih plaćenika jeste unošenje nemira unutar članstva i samog stranačkog vrha, okretanje jednih protiv drugih, tačnije, podrivanje svih stranačkih odluka.

Paralelno s ovim procesom krenuo je i napad putem režimskim medija, koji treba obesmisliti Nikšićevu zamisao i stvoriti privid haosa u SDP-u. Tako se pojavila nebulozna analiza prema kojoj Nikšić „prkosi volji naroda“ te da sve što radi, radi kako bi sačuvao svoje mjesto šefa stranke. U prilog takvoj tvrdnji upravo se ističu navodni unutarstranački sukobi te da ih Nikšić želi smiriti tako što će ući u vlast. 

Dakle, cilj ovakve kampanje SDA jeste stvaranje raskola i slabljenje SDP-a kako bi ga onemogućili u provođenju ideje koja Izetbegoviću izaziva panične napade.

Iako su inače punih usta, iz SDA ovaj put tišina, ali tišina koja se glasno čuje. S obzirom na to da je većina stranaka koje su dobile svoje predstavnike na svim nivoima jasno rekla da ne želi koaliciju u kojoj je SDA, razlog šutnje potpuno je jasan.

Kako saznajemo, SDA je zbog ovakvog razvoja situacije već pripremila budžet za "kupovinu" poslanika tzv. papaka kako bi skupila što veći broj ruku u parlamentima.

No, upitno je hoće li u tome uspjeti i hoće li to biti dovoljno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.