SAZNAJEMO

SDA želi na čelo Razvojne banke progurati osuđenog Omanića

Omanić, Novalić i Selman

Piše: M. AŠČIĆ

25.10.2018

 na sjednici Vlade u Sarajevu koja je danas počela u 14 sati za v.d direktora Razvojne banke FBih imenovan je Samir Fejzić, inače aktuelni član Nadzornog odbora banke i direktor poslovnice Tuzla. Riječ je o kadru SDA koja ga je ranije imenovala na ove pozicije. Ovakav rasplet situacije uslijedio je nakon što je Jelka Miličević, ministrica finansija u Vladi FBiH nije željela prihvatiti da se na ovu poziciju drugi član NO Asim Omanić. Inače, danas su ostalim direktorima koji su smijenjeni 24. oktobra produženi mandati na šest mjeseci.

Pojedinci u Vladi FBiH, okupljeni oko vladajuće SDA, pokušat će danas na sjednici zakazanoj u 14 sati u Sarajevu za v. d. direktora Razvojne banke Federacije BiH imenovati Asima Omanića, dugogodišnjeg SDA funkcionera i aktuelnog člana Nadzornog odbora ove banke. 


Bit će to drugi pokušaj u dva dana, nakon što je u utorak na sjednici Vlade FBiH propao plan da se Omanić ekspresno postavi na mjesto Salke Selmana. U dokumentima pripremljenim za današnju sjednicu zvanično se predlaže da Selman ostane v. d. direktora, ali je plan da SDA ministri i premijer Fadil Novalić to odbiju i postave Omanića.

Podsjetimo, aktuelnoj Upravi sa Selmanom (SDA) na čelu istekao je mandat 23. oktobra ove godine.

No, kako saznajemo, Omanića SDA želi progurati iako je zvaničan stav i prijedlog Ministarstva finansija FBiH da Selman ostane na poziciji kao vršilac dužnosti dok se ne razriješi kompletna aktuelna Uprava.

SDA je na ovaj način blokirala rad banke koja je ustvari servis građana i privrede, a sve s ciljem da se sada skloni, očigledno, za SDA više nepodobni Selman, a imenuje novi odani kadar - Omanić.

Indikativno je, međutim, da je Omanić čovjek koga je Općinski sud u Zenici nedavno osudio za zloupotrebu službenog položaja ili ovlasti, a prema optužnici Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona iz 2015. godine, dok je bio uposlenik kompanije "Jata Group".

Prvostepena presuda izrečena mu je 12. aprila ove godine, a Omanić je, zajedno s optuženima Hamzalijom Mehmedovićem i Aidom Krehić, osuđen na šest mjeseci zatvora.

Prema optužnici Tužilaštva ZDK, Omanić je 2010. godine, kao tadašnji predsjednik NO firme ŽGP Zenica, iskorištavanjem svog službenog položaja, potpisao ugovor o zajmu s dioničarom društva ŽGP-a Mustafom Ibrićem u iznosu od 140.000 KM.


Omanić je, ustvari, na taj način ugovorio plaćanje dugovanja firmi ŽGP KALEX Vitez te, suprotno Pravilniku o procedurama prisilne naplate poreznih obaveza, dao saglasnost da ova sredstva zajmodavac Ibrić gotovinski uplati na blagajnu firme KALEX, što je on i učinio, iako je znao da su Porezna uprava, Kantonalni porezni ured Novi Travnik ta potraživanja zaplijenili nalogom od 1. februara 2006. godine.

Omanić je na ovaj način onemogućio i teže povrijedio prava Porezne uprave na naplatu poreznih obaveza od pravnog lica KALEX, stoji u presudi.

Ovaj omiljeni član SDA, a kojeg je na ovu poziciju i predložila ova stranka, omogućio je "firmi Jata" da u posljednjih nekoliko godina dobije kredite u iznosu od 4.383.117 KM. Većina tih sredstava je danas nenaplativa.

Šta je sve radio

Jedna od mućki Selmana i Omanića jeste kako je izmijenjena koletarala pokretne imovine po kreditnom zahtjevu firme "Jata" od 23. juna 2017. godine na iznos od 1.500.000 miliona KM.

Prema ugovoru između "Jate" i Razvojne banke, koletaral za kredit bili su kamioni koji su kao takvi vlasništvo banke. No, Omanićeva "Jata" je, bez saglasnosti banke, prodala kamione i dale zamjenske, koji su, kako je utvrdio vještak, vrijedni svega 207.200 KM.

Pravnici iz Razvojne banke su kasnije procijenili da je prihvatljiva vrijednost kolaterala bila 2.808.555 KM, ali je, bez obzira na to, Selman dao odluku na odobrenje kreditnom odboru koji je ovaj očiti kriminal i aminovao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.