OTKRIVAMO

Novi čelnik Razvojne banke u očitom sukobu interesa

Prije tri dana na sjednici Federalne vlade u Sarajevu za novog generalnog direktora

M. AŠČIĆ

28.10.2018

Semir Fejzić (SDA) imenovan je prije tri dana na sjednici  Federalne vlade u Sarajevu za novog generalnog direktora Razvojne banke FBiH iako je u očitom sukobu interesa. On je na toj poziciji zamijenio Salku Selmana, kojeg je Vlada smijenila na inicijativu premijera Fadila Novalića, odnosno nakon što ga se njegova SDA odlučila odreći.

Aktivni član SDA

Kako otkriva naš list, Fejzić je direktor i poslovnice Razvojne banke Tuzla i tu informaciju očigledno je prije imenovanja prešutio Vladi i premijer Novalić, koji je i predložio novog čelnika ove važne federalne finansijske institucije.


Imenovanje Fejzića uslijedilo je nakon što je propao Novalićev plan za postavljanje osuđenog SDA-ovca Asima Omanića.

Fejzić je, prema informacijama „Avaza“, prethodno podnio ostavku samo na poziciju člana Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, ali ne i direktora Poslovnice Tuzla. U sukobu interesa je bio još i dok je istovremeno obavljao te dvije funkcije, ali na to Vlada nikada nije reagirala.

Ove dvije funkcije, prema Zakonu o Razvojnoj banci i Zakonu o bankama, potpuno su nespojive.

Uz sve to, iako član 18. stav 3. Zakona o Razvojnoj banci FBiH definira da članovi Uprave za vrijeme mandata u Razvojnoj banci ne mogu obavljati nijednu drugu funkciju, a naročito ne stranačku, potpuno pouzdano se zna da je Fejzić aktivni član SDA.

 Direktor i tetić

On je 2015. godine za ovu stranku, a što potvrđuju i fotografije, uređivao bilten o 6. kongresu SDA. Bilten je čak prezentiran u Tuzli na pres-konferenciji Kantonalnog odbora SDA na kojoj je govorio Fejzić.

Još šokantnije je da je on ranije bio i kandidat SDA za Predstavnički dom Parlamenta Federacije, što također potvrđuje fotografija.

Prije imenovanja za direktora Poslovnice u Tuzli, Fejzić je bio direktor tuzlanskog BKC-a, gdje ga je postavila, naravno, SDA, a nije naodmet spomenuti i da je on tetić ministra za boračka pitanja FBiH Salke Bukvarevića (SDA).

Zašto je Novalić otjerao Selmana


U krugovima SDA već se uveliko špekulira o razlozima koji su doveli do toga da je stranački vrh odlučio otjerati s čela Razvojne banke Salku Selmana.

Većina, naime, vjeruje u tačnost informacije da je Selman odbio nastaviti raditi po uputama Centrale SDA u Sarajevu, zbog kojih je rad Razvojne banke i bio predmet provjera Finansijske policije FBiH.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.