USPJESI

Premijer Novalić želio da ih proda u bescjenje, oni udvostručili dobit

Novalić htio da državni udio privatizira za osam miliona, a na računu bila 14,4 miliona KM

Vodeća državna osiguravajuća kuća

M. AŠČIĆ

9.12.2018

Vodeća domaća osiguravajuća kuća “Sarajevo-osiguranje” otvorila je prije nekoliko dana novu poslovnicu u Tuzli, čime je nastavila uspješno širenje poslovanja širom države.

Ova kompanija, u kojoj država ima 45,5 posto vlasništva, već ima osam poslovnih jedinica i 430 zaposlenih, a u prvih šest mjeseci ove godine, prema izvještaju Sarajevske berze, ostvarila je dobit od 650.000 KM, što je skoro dvostruko bolji finansijski rezultat nego u istom periodu prošle godine, kad je iznosio 390.000 maraka.

Maćehinski odnos

Podaci su, također, pokazali da je ova osiguravajuća kuća u prvih šest mjeseci ove godine imala upisani kapital od 46,3 miliona maraka te da je zadržala više od 14 miliona KM depozita!

Upravo preporod “Sarajevo-osiguranja” najilustrativnije pokazuje kako su premijer Fadil Novalić i Stranka demokratske akcije vodili Federaciju i maćehinski se odnosili prema privredi.



Novalić: Kome je želio pokloniti “Sarajevo-osiguranje

Novalić je, naime, prije samo godinu želio da kompletan državni kapital u "Sarajevo-osiguranju" proda u bescjenje, tačnije za osam miliona KM, iako je firma tada na računu imala 14,4 miliona KM oročenih sredstava. Ukupna vrijednost imovine tada je, također, iznosila skoro 40 miliona maraka

Takvu, klasičnu pljačku zaustavio je lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić, koji se snažno usprotivio prodaji “Sarajevo-osiguranja”. Iako su SDA i SBB bili dio koalicije u Federaciji, Radončić je zatražio obustavu prodaje i ostavku Novalića ukoliko dođe do privatizacije.

Pukla koalicija

To je bio jedan od razloga zašto je pukla koalicija SDA - SBB, jer je Radončić smatrao da je riječ o pokušajima da se realizira otimačina “Sarajevo-osiguranja”.

Lider SBB-a ostao je dosljedan te je zaustavio prodaju i spasio radna mjesta. Iako je Novalić tvrdio da je prodaja spas za firmu, “Sarajevo-osiguranje” danas posluje bolje nego ikad!

Upitno hoće li doći do privatizacije

Novalić je odabranim tajkunima, kako su prije godinu izvještavali mediji, unaprijed obećao državni kapital u “Sarajevo-osiguranju” za mali novac. Nakon odličnih rezultata poslovanja “Sarajevo-osiguranja”, priča o prodaji ove firme stavljena je na čekanje te je pitanje hoće li uopće doći do privatizacije državnog kapitala


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.