APEL

Borba za život Stočanke Alme Kovačić

Prikuplja novac za novu transplantaciju u inozemstvu <195> Oboje roditelja joj bili donori

Kovačić: Gubitak vida na lijevom oku

M. SMAJKIĆ

28.12.2018

Priča o borbi za život Stočanke Alme Kovačić (38) bila je prije tri godine u žiži interesiranja javnosti, kad je za ovu hrabru djevojku bila pokrenuta velika humanitarna akcija. Tada joj je u francuskom Tuluzu presađen bubreg koji je joj donirao njen otac Ramiz.

Njena sreća je, nažalost, kratko trajala, jer joj je donirani bubreg ljetos prestao funkcionirati zbog lošeg stanja gušterače, nakon čega se Alma ponovo morala vratiti dijalizi, tom veoma iscrpljujućem postupku. To je bio drugi put da joj je bubreg otkazao, jer je prvi put, 2004. godine, donor bila njena majka Mersija.

Uprkos činjenici da se skoro cijeli svoj život bori s bolešću, Alma se ne predaje i ne posustaje. Iako se ponovo vratila dijalizi, koja ju je iscrpljivala 10 i po godina, nadu ne gubi. - Voljela bih probati da još jednom dobijem bubreg, ali i gušteraču, kako bih nastavila živjeti normalno. Mogućnosti za to su ponovo u Francuskoj ili Italiji, a to veoma mnogo košta - kaže nam Alma.

Njena borba s bolešću počela je prije 33 godine, kad joj je, kao petogodišnjakinji, dijagnosticaran dijabetes tip 1. Prije 17 godina, došlo je do prestanka rada bubrega, a poslije je doživjela i infarkt oka. Posljedica toga je, nažalost, bila potpuni gubitak vida na lijevo oko.

- Nakon posljednjeg otkazivanja bubrega, bilo mi je izuzetno loše pa sam dva mjeseca provela u bolnici, gdje su se doktori borili da mi spase život, jer sam dva puta preživjela sepsu - govori nam Alma. Baš kao i njeni prijatelji, poput Ajle Kreso, koja joj pomaže u humanitarnoj akciji preko društvenih mreža, Alma se nada da će prikupiti novac potreban za operaciju, a to je skoro 200.000 maraka.

Brojevi računa

Broj računa za uplate iz BiH: Alma Kovačić, 1613000076889627, “Raiffeisen banka”. Za uplate iz inozemstva: “Raiffeisen Bank” dd BiH, SWIFT CODE: RZBABA2S, Iban code: BA391613000076889627, Alma Kovačić. Otvoren je i humanitarni broj za korisnike “BH Telecoma”, a pozivom na broj 090-291-063 doniraju se dvije KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.