ZAKLJUČCI

SDA opet o Gordani Tadić

Njenim imenovanjem dovršen proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka s čelnih pozicija u pravosuđu

Edin Ramić na konferenciji za medije. S. Saletović

Avaz.ba

31.1.2019

SDA smatra da je neophodno poduzeti odlučne i konkretne mjere na poboljšanju položaja Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS, u skladu s ustavnom odredbom o konstitutivnosti svih naroda u svakom dijelu Bosne i Hercegovine, poručeno je danas nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Naveli su da je naziv RS korišten kao sredstvo i opravdanje za diskriminaciju.

- Ukoliko se ne promijeni odnos vlasti u entitetu RS prema Ustavom zagarantiranim pravima Bošnjaka i Hrvata, ovlašteni predlagači iz SDA će podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH ili će biti pokrenut postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, kako bi se u naziv “Republika Srpska” unijela imena druga dva konstitutivna naroda u BiH - zaključak je to Predsjedništva SDA koje je na pres-konferenciji prezentirao Edin Ramić.

Kako je istaknuto, reakcija Ureda visokog predstavnika (OHR) i Vijeća za implementaciju mira (PIC) na najavu da će SDA podnijeti apelaciju paradigma je kompletnog odnosa međunarodne zajednice prema antidejtonskom i protuustavnom djelovanju.

Bilo je riječi i o imenovanju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić, a kako je potcrtano, time je dovršen proces protuustavnog odstranjivanja Bošnjaka s čelnih pozicija u pravosuđu. 

- SDA će tražiti temeljitu reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju VSTV-a i njegovih nadležnosti, da bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem. Negiranje pravosnažnih presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Deklaraciji HNS-a predstavlja još jedan nasrtaj na istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, uvredu žrtava udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj da se revidira historija. Nikakvim i ničijim „odbacivanjem“ ne mogu se promijeniti pravosnažne presude Haškog tribunala i historijske činjenice - kazali su iz SDA.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.