ALARMANTNO

Virus se širi, gripa odnijela 37 života!

Nova žrtva virusa je 53-godišnji muškarac iz Mostara

Stručnjake zabrinjava što virus ne jenjava

Piše: E. D. A.

8.2.2019

Bosnu i Hercegovinu pogodila je epidemija gripe, od koje su do sada život izgubila 34 pacijenta, a oboljelo je nekoliko hiljada ljudi širom zemlje.

Pedesettrogodišnji muškarac iz Mostara nova je žrtva sezonskog virusa. Iz Kantonalne bolnice „Dr. Safet Mujić“ kažu da je preminuli pacijent 12 dana liječen na Intenzivnom odjelu. Prema riječima dr. Mehmeda Haznadara, šefa Odjela, radilo se o pacijentu sa hroničnim plućnim oboljenjem.

Tip A

- Njegov imuni sistem je bio izuzetno loš. Test je pokazao prisustvo virusa gripe A - kazao nam je dr. Haznadar.

Ovo je i prvi smrtni slučaj na području Hercegovačko-neretvanskog kantona od posljedica gripe. Od početka sezone do sada na području HNK zabilježena su 842 slučaja gripe i bolesti sličnih gripi, potvrdio je to dr. Erdin Alajbegović, šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo HNK. On je dodao da je u isto vrijeme zabilježeno 1.177 akutnih respiratornih infekcija.

- Kod svih slučajeva oboljelih od gripe radilo se o tipu A. Svih 2.300 doza vakcine koje su nabavljene preko Ministarstva je utrošeno - rekao je dr. Alajbegović.

Zavodu za javno zdravstvo FBiH početkom sedmice prijavljen je prvi smrtni slučaj pozitivan na virus gripe. Radi se o starijem pacijentu iz Sarajeva, kod kojeg je izoliran virus gripe tip A, podtip A (H3).

Osim ova dva slučaja, ranije su preminula još dva pacijenta, u Zenici i Tuzli, a njihova smrt dovodi se u vezu sa zarazom gripe.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo, u Sarajevu je registrirano 5.397 pacijenata sa bolestima sličnim gripi, dok je akutnih respiratornih infekcija bilo 40.701. U Tuzlanskom kantonu od oktobra do februara broj oboljelih od bolesti sličnih gripi je 4.573, a 9.315 akutnih respiratornih infekcija.

Na području ZDK prijavljeno je 10 teških akutnih respiratornih infekcija, od čega je kod četiri pacijenta otkriven virus gripe. S teškim respiratornim infekcijama liječeno je 1.359 osoba, a od bolesti sličnih gripi 287.


Da je epidemija gripe u punom zamahu pokazuju podaci Instituta za javno zdravstvo RS, gdje je do sada prijavljeno 30 smrtnih slučajeva!

- U srijedu je prijavljeno da su još tri pacijenta preminula od posljedica teških akutnih respiratornih infekcija - navode iz Instituta.

Od početka sezone u RS prijavljeno je ukupno 45.498 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i 13.263 slučaja slična gripi, te 387 slučajeva teških akutnih respiratornih infekcija.

Stručnjake zabrinjava što gripa ne miruje, što je broj oboljelih sve veći, a lijeka nema. Odavno je utrošeno svih 56.510 doza, koje su bile dostavljene kantonalnim bolnicama i domovima zdravlja.

Nema više ni lijeka „tamiflu“, koji se koristio protiv gripe. Ovaj lijek više nema važeću dozvolu i ne može se prodavati u apotekama u BiH. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da je „tamiflu“ imao dozvolu do 31. jula prošle godine. Proizvođač lijeka, švicarska kompanija „Hofman la Roš“, nije obnovio dozvolu za stavljanje lijeka u promet. Zamjenski lijek ne postoji.

Pulmolog Krsto Jandrić za „Avaz“, međutim, sugerira da se koriste drugi antivirotici.

- Postoji mnoštvo drugih lijekova. Nisu svi podjednako efikasni. Za gripu se najčešće prepisuje „tamiflu“, jer izoluje virus gripe. Ipak, nije nužno da se prepisuje samo taj lijek, jer ima još dosta antivirotika koji mogu pomoći oboljelima - rekao je Jandrić.

U Goraždu povećan broj oboljelih

Na području BPK Goražde povećan je broj oboljelih od virusa gripe. Prema riječima dr. Edina Čengića, direktora Doma zdravlja „Isak Samokovlija“ u Goraždu, situacija je stabilna.

Prema riječima direktorice Kantonalne bolnice Goražde dr. Nermine Kamenice, povećan je broj pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.