SARAJEVO

Pravio obuću za Miss Jugoslavije

Svi glumci s Dubrovačkih ljetnih igara nosili njegovu obuću

Mandić sa suvenirima koje ručno pravi

Ž. TUBIĆ

18.2.2019

Među brojnim turistima koji su tokom vikenda posjetili Sarajevo, bio je i 84-godišnji Živan Mandić. Porijeklom je iz sela Karlovci u Sremu, a stanovnik Dubrovnika od 1962. godine. Došao je organizirano iz „Reumala“ u Fojnici.

Ružičaste cipele

Rekao nam je da je prvi put posjetio Sarajevo.

- Zvanično, danas sam prvi put u Sarajevu. Kada sam dolazio iz Srema kod Inđije, onda sam išao preko Beograda i Sarajeva „ćirom“ do Dubrovnika. Tada sam samo prolazio kroz ovaj grad. I danas pravim obuću, iako imam 84 godine. Pravio sam obuću za bivšu Miss Jugoslavije, pokojnu Nikicu Marinović iz Dubrovnika. Ona je prva misica koja je nastupila na Izboru za Miss svijeta 1966. Haljina je bila ružičasta s čipkom, pa sam ja napravio i ružičaste cipele, da sve bude usklađeno - kazao nam je Mandić.  

Otkrio nam je da je devedesetih godina putovao u Beograd po materijal kada je pravio obuću za sve glumce koji su učestvovali na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Promocija na Stradunu

- Sjećam se, bila je promocija preko Straduna i moju obuću su nosili i žene i muškarci i djeca. Kada bih se ponovo rodio, opet bi obućar bio - tim riječima završili smo druženje na Baščaršiji s harizmatičnim obućarom iz Dubrovnika.

Došao s grupom iz Fojnice

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.