UKINUT PRITVOR Kasumović-Softić osumnjičena za prodaju radnih mjesta

Direktorica bihaćkog Doma zdravlja puštena na slobodu

M. MUJADŽIĆ
22.02.2019 20:33

Anela Kasumović-Softić

Foto: Arhiv

Općinski sud u Bihaću, po prijedlogu Tužilaštva Unsko-sanskog, danas je ukinuo pritvor Aneli Kasumović-Softić, direktorici Doma zdravlja Bihać, osumnjičenoj za prodaju radnih mjesta, uz određene mjere zabrane obavljanje službenih dužnosti te sastajanja sa svjedocima i saučesnicima, potvrdila je za "Avaz" Indira Delalić, portparol Općinskog suda u Bihaću. 

Kako nezvanično saznajemo, duga je lista svjedoka ili saučesnika s kojima Kasumović-Softić ne smije imati konktakt i trpi na desetine imena. 

Pretpostavka je da su na listi imena svih onih koji su kupovali radna mjesta.

Zbog kriminalnih i koruptivnih radnji, Kasumović i njeni pomagači se terete za "Zloupotrebe položaja ili ovlaštenja" i "Primanje dara ili drugih oblika koristi" i u daljem toku postupka branit će se sa slobode. Iz pritvora, u KPZ 'Luke', u kojem je provela mjesec dana, puštena je danas.

Podsjećamo, Kasumović je uhapšena prije mjesec dana i na teret joj se stavlja da je u toku 2018. i početkom 2019. godine, nezakonito zaposlila više od 30 osoba u bihaćkom Domu zdravlja. Sumnjiči se da je, uz pomoć dvoje posrednika i pomogača, za radno mjesto zahtijevala i primala novčani dar u vrijednosti od 6.000 do 8.000 KM. 

Akcijom Tužilaštva i FUP-a spriječeno je upošljavanje dodatnih 12 osoba koje su dale novac za radno mjesto u bihaćkom domu zdravlja tadašnjoj direktorici Kasumović-Softić. Svih 12 slučajeva je dokumentirano, potvrdio je tada tužilac Adnan Tulić, a dvoje uhapšenih pomagača, zaposlenika bihaćkog Doma zdravlja koji su zajedno sa direktoricom Kasumović-Softić prodavali radna mjesta, u cjelosti, pred Općinskom sudom u Bihaću, priznali izvršenje krivičnih djela, nakon čega su im određene mjere zabrane obavljanja službene dužnosti i sastajanja sa svjedocima.

Koju su korist pribavili od nezakonitih zapošljavanja, ali i u kojem omjeru je podijeljena,  pokazat će istraga i saslušanje velikog broja lica kao i presretnuti telefonski razgovori.

Komentari

NA VRH