PORUKE Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Izetbegović namjerno opstruira formiranje vlasti

Prema njegovim riječima, oni to rade u nadi da će kod svojih međunarodnih prijatelja pribaviti saglasnost o tome da neko nešto koči u BiH

Srna
19.03.2019 20:24

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da SDA i njen lider Bakir Izetbegović sada namjerno opstruiraju formiranje vlasti na nivou BiH te da ovakvim ponašanjem bošnjački političari dovode sebe u poziciju da gotovo nijedna od institucija neće funkcionirati. 

Njima odgovara struktura koja je neefikasna i podložna njihovim zahtjevima i oni uporno traže neke razloge, kao što su našli priču o MAP-u (Akcionom planu za članstvo u NATO-u), koji nema veze s formiranjem Vijeća ministara, da problematiziraju njegovo formiranje - rekao je Dodik Srni. 

Prema njegovim riječima, SDA i Izetbegović to rade u nadi da će kod svojih međunarodnih prijatelja pribaviti saglasnost o tome da neko nešto koči u BiH. 

- Mi ništa ne kočimo. Ustavom i Dejtonskim sporazumom predviđeno je da se vlast na nivou BiH sastavlja od prethodno izabranih na legitimnim izborima predstavnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH - istakao je Dodik. 

On je kao primjer naveo da je lično biran i dolazi u Predsjedništvo BiH iz Republike Srpske, dodajući da je njegov primarni politički okvir Republika Srpska. 

- Meni Ustav daje to pravo, ne Izetbegović ni neko drugi, meni je mandat dao narod u Republici Srpskoj. Tako je i kod Vijeća ministara, gdje Republici Srpskoj u ovom trenutku pripada predsjedavajući Vijeća ministara i tri ministarska mjesta - poručio je Dodik. 

Prema njegovim riječima, stalno se nalaze neki novi razlozi da se odgodi dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH. 

- Oni nas onemogućavaju da mi ostvarujemo svoju osnovnu funkciju i mislim da rizikuju da će svi nivoi vlasti doći u potpunu krizu - Predsjedništvo, Parlamentarna skupština, odnosno Predstavnički dom i Dom naroda, koji su djelimično ili potpuno formirani - ocijenio je Dodik. 

On je poručio da ovakvim ponašanjem bošnjački političari dovode sebe u poziciju da gotovo nijedna od institucija neće funkcionirati.

Komentari

NA VRH