LIČNOST SEDMICE

Izdrži, majstore!

Poruke podrške stigle su iz svih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine

Nurkić: Prekinuta najbolja sezona karijere našeg centra

Piše: N. CVIKO

30.3.2019

Noć u kojoj je Jusuf Nurkić pao pod košem Bruklin netsa i ostao da leži slomljene lijeve noge, ostat će urezana u sjećanje svim bosanskohercegovačkim ljubiteljima sporta, pa i šire, a i onima koji košarku prate površno.

Reprezentativac Bosne i Hercegovine odigrao je jednu od najboljih utakmica karijere, postigavši 32 poena uz 16 skokova i, najviše zahvaljujući njegovom učinku, Portland trejl blejzersi osigurali su učešće u doigravanju. 

Dirljiva scena

No, igrat će ga bez Nurkića. Neshvatljivi splet okolnosti doveo je do teške povrede, koja je prestravila navijače i igrače Portlanda, a našeg Jusufa izbacila iz igre na duže vrijeme. Nakon što su njegovi saigrači teškom mukom tražili riječi da opišu kako se osjećaju, poruke podrške stigle su iz svih krajeva Sjedinjenih Američkih Država i Bosne i Hercegovine.

Lebron Džejms (LeBron James), najbolji i najpopularniji košarkaš svijeta, kazao je da takvu povredu ne bi poželio nikome, ali da je siguran da će se Nurkić vratiti.

Stiv Ker (Steve Kerr), nekada izvanredan košarkaš, a trenutno trener NBA prvaka Golden stejta, poručio je da su svi iz redova šampiona uz Nurkića, ali da mu je posebno žao što se ovo desilo, jer je naš košarkaš igrao sezonu karijere u timu koji je ove godine bio fantastičan.

Gordon Hejvord (Hayward), igrač Bostona, koji je slomio nogu na početku prošle sezone, naglasio je kako se on uspio oporaviti te želi biti inspiracija Nurkiću u mukotrpnom putu oporavka.

Oglasile su se i ostale najveće zvijezde NBA lige, a ohrabrujuće su bile poruke igrača, koji su, također, pretrpjeli teške povrede tokom karijere, kao što su Ajzea Tomas (Isiah Thomas), Pol Džordž (Paul George) i Po Gasol (Pau).

Koliko god tragičan, ovaj događaj ujedinio je i bosanskohercegovačku javnost i navijače. Dirljiva scena sa zeničkog Bilinog polja, kad je tokom utakmice naše fudbalske reprezentacije protiv Grčke cijeli stadion skandirao ime Jusufa Nurkića, stigla je do Portlanda. Oduševljeni Trejl blejzersi pokazali su taj snimak svojim navijačima, uz naslov: “Nevjerovatno!”

Najupečatljivija poruka iz naše zemlje stigla je od Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine: “Izdrži, majstore, svi smo uz tebe.”

Dio tima

Među brojnim porukama izdvojit ćemo i onu Nurkićevog trenera Terija Stotsa (Terry Stotts), koji je iznenada ostao bez aduta u borbi za visok plasman ove godine.

- Nurkić je u ovej sezoni bio sjajan. Bio je vrlo važan dio naše ekipe. No, on je to i dalje – poručio je Stots.  

Jasno, Nurkićev trener vjeruje da će Jusufa, nakon određenog vremena, ponovo imati na raspolaganju, a tada će porasti i ambicije njegovog tima. Do tada, izdrži, majstore!

Peta sezona u eliti

Jusuf Nurkić je petu sezonu u najjačoj ligi svijeta, a u dvije posljednje član je Portlanda. Sa prosječno 15,6 poena i 10,4 skoka po utakmici, bio je jedan od najboljih košarkaša ekipe, koja je trenutno treća u poretku Zapadne konferencije NBA lige.

Ustanovljeno je da mu, uz lom kostiju lijeve noge, nisu povrijeđeni nervi pa su mu doktori predvidjeli potpuni oporavak.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.