ENTITETSKI MUP

Stvara li RS svoje oružane snage?

Na ovaj način, jačanjem policijskih struktura, vjerovatno nastoje kompenzirati nedostatak entitetske vojske, kaže Denis Hadžović

MUP RS: Zašto se ne zaposle dodatni policajci

Piše: S.DEGIRMENDŽIĆ

1.4.2019

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, najavio je jučer da će entitetski MUP uvesti rezervni sastav policije. On je kazao da će se u prijedlogu izmjena Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima naći i prijedlog o uvođenju rezervnog sastava policije. To je, kako je obrazložio, neophodno da bi MUP odgovorio “na niz sigurnosnih izazova s kojima se RS može suočiti, poput migrantske krize, elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija u kojima treba pružiti pomoć stanovništvu”. 

 Velika ovlaštenja

- To je nova organizirana snaga s određenim brojem mladih ljudi, koji će biti uvedeni u MUP, i pojavit će se samo na poziv, kad je to potrebno. Oni će imati ovlaštenja kao aktivni sastav policije kad su angažirani da rade na policijskim poslovima - pojasnio je Lukač za Srnu.

Rekao je i da je planirano da u rezervnom sastavu policije bude 20 posto od aktivnog sastava MUP-a RS, što znači da bi to bila grupa od skoro 1.200 ljudi, koja bi djelovala na poziv entitetskog MUP-a.

Za sada je nejasno da li bi se taj sastav s vremenom brojčano povećavao ili bi ostao na tom broju, uz određeno obnavljanje kadra tokom godina. Ova vijest već je naišla na reakcije u Federaciji BiH pa je Nihad Čolpa, zastupnik u Federalnom parlamentu, u saopćenju za javnost pozvao Vijeće za implementaciju mira (PIC) u BiH da preispita i spriječi formiranje rezervnog sastava MUP-a RS.

- U protivnom, neophodno je da MUP FBiH odmah poduzme aktivnosti radi formiranja rezervnog sastava policije te da na taj način uspostavi balans i poveća sigurnost u BiH - naveo je Čolpa.

Hadžović: Populističke izjave


Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, ocjenjuje za “Avaz” da su najave o rezervnom sastavu policije Republike Srpske više populističke. 

- U RS na ovaj način, jačanjem policijskih struktura, vjerovatno nastoje kompenzirati nedostatak entitetske vojske. Prema mom mišljenju, to je više jedan populistički potez kako bi se javnosti pokazalo da se nešto radi. U realnosti, za to trebaju dodatna finansijska sredstva i ako ih MUP RS ima i ako smatra da je to potrebno raditi zbog sigurnosnih razloga, zašto, onda, ne zaposli dodatne policajce u aktivni sastav – kaže Hadžović.

Hadžović podsjeća da se već 14 godina priča o uvođenju rezrvnog sastava Oružanih snaga BiH i da do toga još nije došlo.  

- Još je 2005. godine predloženo da se uvede 5.000 ljudi u rezervni sastav OSBiH, ali do danas do toga nije došlo. A na taj način se na nivou države moglo riješiti pitanje dodatnih snaga za vanredne situacije – kaže Hadžović.

U BiH postoji ukupno 23.000 aktivnih policajaca, zaposlenih u entitetskim, državnim, kantonalnim agencijama za provedbu zakona te u Brčko distriktu. Od toga ih 6.000 radi u MUP-u RS  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.