TRADICIJA

Danas u Sarajevu svečano otvaranje manifestacije „Dani vakufa u BiH“

Vakufska direkcija u BiH u proteklih 10 godina realizirala na stotine projekata

A. Nu

5.4.2019

U Gazi Husrev – begovoj biblioteci u Sarajevu danas će svečanim programom biti već tradicionalna manifestacija ”Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“. Kako je najavljeno iz Vakufske direkcije na čijem čelu se nalazi Senaid Zajimović, ovogodišnja manifestacija traje od 2. do 13. aprila. Na današnjoj svečanosti prisutnim zvanicama obratit će se i poglavar Islamske zajednice u BiH reisu-lulema Husein ef. Kavazović.  

Okosnicu manifestacije činit će kulturno-obrazovni i vjerski sadržaji među kojima su okrugli stolovi. Planirano je i polaganjem kamena temeljca za izgradnju vakufskog poslovnog objekta ”Divanhana” u Kiseljaku 12. aprila te otvaranje rekonstruisane Šarene džamije u Travniku 13. aprila, čime će manifestacija biti i zatvorena.

U jedanaest dana, koliko će trajati aktivnosti planirana su i dva svečana otvaranja novoizgrađenih džamija u Obarku i Baćcima, te u Breziku.

Pored okruglih stolova progrma je obogaćen i promocijama knjiga, ”Uloga vakufa u razvoju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu” i ”Mostarski vakufi od 1931. do 2013. godine, te izložbom fotografija najznačajnijih projekata Vakufske direkcije. Urađena je i video projekciju o saradnji Islamske zajednice u BiH i institucija Države Kuvajt u realizaciji vakufskih projekata, podizanje zasada povrtnih kultura na vakufskom zemljištu, hutbu, mevlud i hatma-dovu…

- Što se tiče ovogodišnjeg događaja, akcenat je na naučnim skupovima gdje želimo posebno potencirati pitanje socijalne uloge vakufa od kada je nastao vakuf i njegovoj potrebi danas u društvu - rekao je Zajimović koji je podsjetio kako se vakuf dijeli na socijalne, ekonomske, obrazovne, humanitarne.

Dodao je i kako je Vakufska direkcija u BiH u proteklih 10 godina realizirali na stotine projekata, a posebno su zadovoljni saradnjom s Turskom i islamskim zemljama među kojima je Kuvajt, koja je partner u organizaciji manifestacije ”Dani vakufa“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.