REAKCIJA

Bez novih zaduženja DEI-ja na putu EU

Posao integracije BiH u evropsku zajednicu obavljaju u skladu sa svojim mandatom

Članovi Predsjedništva BiH. Arhiv

Lj. Skokić

19.4.2019

Glavni koordinator procesa evropskih integracija na nivou države Bosne i Hercegovine još nije dobio zvanična zaduženja od Predsjedništva BiH da aktivno radi na dobivanju pozitivnog mišljenja Evropske komisije za članstvo BiH u EU, potvrđeno je za Avaz TV.

Iz Direkcije za evropske integracije (DEI) rečeno je da posao integracije BiH u evropsku zajednicu obavljaju u skladu sa svojim mandatom.

- Direkcija za evropske integracije nije službeno zaprimila zaključke Predsjedništva BiH, ali kao stručno tijelo Vijeća ministara BiH za koordinaciju procesa evropskih integracija Direkcija obavlja aktivnosti u skladu s mandatom. Važno je podsjetiti da Evropska komisija mišljenje o zahtjevu za članstvo priprema na osnovu odgovora na Upitnik, izvještaja misija stručne procjene, informacija iz ambasada država članica EU u BiH i nevladinih organizacija - navode iz DEI-ja.

Ističu kako doprinos u pozitivnom mišljenju trebaju dati sve institucije, a koje će to pokazati kroz rezultate svog rada.

Podsjećamo, na sjednici Predsjedništva BiH donesena je odluka da se zadužuju nadležne institucije da poduzmu sve potrebne aktivnosti u cilju dobivanja pozitivnog mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.