ŠPEKULACIJE Već 20 dana državna vlada nije zasjedala

Zašto nema sjednica Vijeća ministara BiH

Špekulira se da je razlog bojkot HDZ-a

K. Ke.

Posljednja sjednica održana 4. aprila

Foto: Arhiv


Vijeće ministara BiH, prema svemu sudeći, neće održati više nijednu sjednicu u trenutnom sastavu. To znači da će do imenovanja novog Vijeća ministara sva važna pitanja biti na čekanju.

Naime, u tempu koji je ustanovljen, državna vlada sastajala se minimalno jednom sedmično, dok je posljednja sjednica održana 4. aprila.

Špekulira se da je razlog tome bojkot ministara finansija, pravda i odbrane Vjekoslava Bevande, Josipa Grubeše i Marine Pendeš iz HDZ-a, zbog čega nema kvoruma. Prema Zakonu o Vijeću ministara, sjednici mora prisustvovati po jedan ministar iz reda svakog naroda.

No, ministar Grubeša jučer je za „Avaz“ kazao da se zna ko zakazuje sjednice.

- Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zakazuje sjednice i samo on može reći planira li sazivati sjednicu u narednom periodu i kad točno. Nije bilo zakazane sjednice na kojoj se nisu pojavili svi ministri iz reda hrvatskog naroda – naveo je Grubeša.

Na pitanje hoće li HDZ bojkotirati sjednice koje budu zakazivane, Grubeša nije odgovorio.

Iz kabineta dopredsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande kratko nam je rečeno da, s obzirom na to da nova sjednica nije zakazana, ne mogu komentirati bojkotiraju li je ministri iz HDZ-a.

NA VRH

Podijeli članak na