FINANSIJE

Općine tuže FBiH zbog nepravde u podjeli prihoda

Gradovi i općine vode bitku s FBiH i zbog kredita MMF-a koji oni, kako je kazano, nisu mogli koristiti, ali moraju učestvovati u njegovom vraćanju

Piše: M. MUJADŽIĆ

5.5.2019

Manjak finansijskih sredstava zbog loše i neravnomjerne raspodjele javnih prihoda u Federaciji natjerao je općine i gradove u Unsko-sanskom kantonu (USK) na formiranje Mreže za javne finansije, kako bi izvršili pritisak da se konačno izmijeni Zakon o pripadnosti javnih prihoda.

Nema novaca  

Iako se o završetku govori godinama, izgrađeno je tek nekoliko kilometara puta koji bi trebao povezivati Bihać i Bosansku Krupu. Slično je i s gradnjom i obnovom ostalih puteva i objekata komunalne infrastrukture. Gradnja se odvija sporo, uglavnom zbog nedostatka sredstava u lokalnim zajednicama.

Aktuelne gradske vlasti u Bihaću ne žele odgovoriti na pitanje kako se finansira izgradnja te ko je odgovoran za, očito, lošu politiku raspodjele javnih prihoda.

Odgovor zna nekadašnji načelnik općine Bužim, sada zastupnik u Skupštini USK Zikrija Duraković.

- Zakon o pripadnosti javnih prihoda Federacija je kreirala prema sebi. Za desetak godina, koliko je Zakon na snazi, oštećeni su kantoni, ali i lokalne zajednice. Uvećavaju se sredstava nekim kantonima poput Sarajevskog, Goraždanskog i Livanjskog kantona, a to se odražava i na lokalne zajednice - kaže Duraković.

Bitka zbog kredita

I bivši načelnik općine Bosanski Petrovac Zlatko Hujić slaže se da je prilikom raspodjele javnih prihoda općinama i gradovima učinjena velika nepravda.

No, unatoč svim kritikama, promjena nema. Uz to sve, preko Saveza gradova pokrenuti su i sudski procesi protiv FBiH zbog neravnomjerne raspodjele javnih prihoda.

Uporedo, sve općine i gradovi vode bitku s Federacijom i zbog kredita MMF-a koji oni, kako je kazano, nisu mogli koristiti, ali moraju učestvovati u njegovom vraćanju.

Gdje ide turistička taksa?  

Nekadašnji načelnici smatraju da bi boljom raspodjelom bila moguća i veća ulaganja.

Primjer za to je i turizam, koji direktno ovisi o lokalnoj infrastrukturi, dok turistička taksa ide višim nivoima vlasti.

Raspodjela javnih prihoda 

36 posto pripada FBiH

51 posto pripada kantonima

8,4 posto pripada lokalnim zajednicama


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.