SAZNAJEMO

Za 2,2 miliona maraka slobodu otkupila 232 osuđenika

Godina zatvora košta 36.000 KM koje se mroaju uplatiti odjednom i u roku od 30 dana ,a ukoliko uplate manje, ostatak kazne namiruju u zatvroskoj ćeliji

Ako oni koji su se ogriješili o zakon žele ostati s ove strane rešetaka, moraju platiti

S. DEGIRMENDŽIĆ

12.5.2019

U BiH je i dalje veliki broj osuđenika na kazne zatvora do godine dana, koji koriste mogućnost da svaki dosuđeni dan zatvora plate u iznosu od 100 KM i da ne idu iza rešetaka. Oni osuđeni na 12 mjeseci moraju primjerice iskeširati 36.000 KM odjednom.Ukoliko uplate manje, ostatak kazne namiruju u zatvroskoj ćeliji. 

Naplaćeni iznos

Puni iznos plaćaju i ostali osuđenici, jer u protivnom ne mogu otkupiti potpunu slobodu. Kako je „Avazu“ potvrđeno u Ministarstvu pravde BiH u prošloj godini ukupno 232 osobe su kaznu zatvora zamijenile novčanom.

Sud BiH izrekao je 23 takve presude , a ostali sudovi u FBiH još njih 199, dok je sud u Brčko Distriktu evidentirao 10 osuđenika koji su platili da ne idu u zatvor.

Ukupno je otkupljeno kazni u vrijednosti oko 2,5 miliona maraka, a od tog iznosa naplaćeno je 2,2 miliona.

 Nema mogućnosti

Zamjena kazne zatvora novčanom kaznom u Republici Srpskoj još nije moguća, jer sve dosadašnje izmjene entitetskog krivičnog zakona nisu ni predviđale tu mogućnost.

Mogućnost zamjene zatvorske kazne novčanom ne primjenjuju se na počinioce krivičnih djela protiv integriteta BiH i svih krivičnih djela koja se dovode u vezi terorizmom i njegovim finansiranjem.

Rad za opće dobro  

U Ministarstvu pravde BiH nam je potvrđeno i da su u prošloj godini umjesto u zatvoru, 85 osuđenika do jedne godine zatvora izdržavali alternativnu krivičnu sankciju - rad za opće dobro na slobodi. Sud BiH je izrekao tri takve kazne, sudovi u FBiH 78,a u Brčko Distriktu četiri ovakve kazne. Ni ova alternativna sankcija se ne primjenjuje u RS, jer nije regulirana zakonom.

Alternativni načini 

3.194 osuđenika služilo je kaznu u kazneno-popravnim zavodima u prošloj godini. Njih 864 osuđenih do godine zatvora kaznu su služili na jedan od alternativnih načina, kao što su kućni zatvor, otkup kazne, rad za opće dobro na slobodi ili im je izrečena mjera liječenja


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.