O POLITIČKOJ SITUACIJI Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Ja sam došao s predznakom nekoga ko nije za BiH, nije tačno

Mora se ojačati status policajca, ne može policajac biti neko na koga će se pljuvati na ulici, bio on u RS ili FBiH, istakao je između ostalog

22.05.2019 17:59

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u intervjuu za N1 govorio o brojim aktuelnim političkim i društvenim temama iz BiH te regije.

Sastanak s Petrom Ivancovom? 

- Uobičajeno, kao i sa svim drugim ambasadorima, razmjenjujemo mišljenje o aktuelnoj situaciji. Nismo se vidjeli od sjednice PIC-a, nismo se čuli odavno - kazao je Dodik.

Sastanak s komandantom EUFOR-a Dorferom? Pitanja o uniformama Vojske RS?

Dobro ste mi rekli da ga pitam, u suštini, to je naša stvar. Ja sam obaviješten da već duže vremena zbog nehtijenja jedne strane da se uradi pravilnik, to se uradi s bošnjačke strane. Mi želimo da obilježimo dan Vojske RS, to je 12. maj. Ukoliko vidim da su se rasplamsali putem prijetnji, očigledno da neko misli da putem nasilja ili prisile i izvještačenih sudija i tužilaca mogu nešto napraviti. Prije sedam-osam godina Izetbegović je postrojio jedinicu koja je obukla uniforme Vojske BiH u Zenici kao član Predsjedništva. 

Negdje na stadionu ili bilo gdje u Banjoj Luci ćemo obući uniforme, obilježiti dan, jedna od tih varijanti. Vidim ja šta je, Sarajevo ovdje uvijek reagira žustro, a sebi pribavlja pravo kao Izetbegović da postroji jedinicu, a kad neko kaže slično nešto s druge strane, onda se on satanizira.

Neću da stavljam njegove teme na dnevni red kao što je Pelješki most, da se on obračunava s Hrvatima u BiH. On može zakazati sjednicu koja je usaglašena. Mogu njih dvojica mene preglasati. Još nisam pročitao sve detalje Poslovnika o radu. Smatram da je on rigidan. Ova zemlja funkcionira mimo ustava. Ako je ustavna nadležnost Predsjedništva takva kakva jeste, onda se ne može nekim drugim tijelima dati da odlučuju. Ja sam došao s predznakom nekoga ko nije za BiH, nije tačno. Ja sam za dejtonsku BiH, ja sam za BiH u kojoj nema prevara unutra, ja sam za BiH koja može da istrpi povjerenje međusobno, BiH koja će ići evropskim integracijama. To je nemoguće, ništa se ne može uraditi, uvijek su važnija druga pitanja nego suštinska - kazao je Milorad Dodik. 

Istakao je i da se policijski službenici u BiH moraju bolje opremiti i modernizirati.

Niz je izmišljenih priča o RS, kao o paravojnim formacijama, kao što je pričao naoružanju. Treba racionalno reći, prilikom napada u Zvorniku desilo se da policajci nisu bili adekvatno naoružani. Jedan je poginuo, trojica su ranjena. Prema tome, ova država ne smije sebi dozvoliti da se to dešava i rekli smo da se moramo modernizirati. Onda se krenulo, ništa različito od onoga što je uradio KS. Rezervni sastav policije će imati zakonom propisane obaveze, bit će angažiran samo onda kada je potrebno. Ko god krene nešto raditi, odmah ga mediji napadaju. Ne vi lično, vi ste korektni, ali drugi. Znate koliko se štete napravi nekome. Mora se ojačati status policajca, ne može policajac biti neko na koga će se pljuvati na ulici, bio on u RS ili FBiH - istakao je Dodik.

IPAP saradnja?

Taj zakon je podmetnut od onog Rafija Gregorijana (Raffi) kada je pravio zakon. Ne nudim ja ništa, ja sam samo rekao da saradnja s NATO savezom nije sporna i može da se odvija kroz niz pitanja i u okviru Partnerstva za mir i IPAP-a. Evo, provedite zakon, mi ćemo provoditi deklaraciju, neka u FBiH provedu zakon.

Najveće principijelno pravo čovjeka je da izađe na izbore. Čovjek je izašao u oktobru na izbore i mi smo rekli: Doviđenja, prijatno. Srbima niko ništa ne daje u BiH, nego imamo ustavno pravo koje tražimo da se poštuje - naglasio je Dodik.

Komentari

NA VRH