VIJEĆE MINISTARA

Iz BiH u EU izvozi se 39 posto poljoprivrednih proizvoda

Najviše izvozimo masti, ulja, voće i mlijeko

Srna

10.6.2019

BiH izvozi u EU 39 posto poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, 35 posto ovih proizvoda izvozi u zemlje CEFTA-e, u Tursku oko 18 posto, u zemlje EFTA-e dva posto, a u ostatak svijeta šest posto proizvoda.

Vijeće ministara usvojilo je na današnjoj sjednici Analizu trgovinske razmjene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda za period 2014. - 2018. godine, prema kojoj je izvoz ovih proizvoda tokom proteklih godina  bilježio pozitivna kretanja i imao stalni trend povećanja, a vrijednost uvoza blago je smanjivana.

U informaciji se navodi da je deficit i dalje ostao veoma visok, te da još nije manji od dvije milijarde KM, kao i da je u prošloj godini ostvarena vrijednost izvoza od 828 miliona KM, a uvoza tri milijarde KM, saopćeno je iz Vijeća ministara.

U ukupnoj trgovini BiH sa inozemstvom u 2018. godini, uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ima udio oko 16 posto, dok je udio izvoza poljoprivrednih proizvoda u ukupnom izvozu tek oko sedam posto.

Najznačajniji proizvodi koji su zastupljeni u izvozu su masti, ulja, voće, mlijeko i mliječni proizvodi, odnosno proizvodi od šećera i šećer, te proizvodi na bazi žitarica i brašna, voda, povrće, proizvodi mlinske industrije i meso.

Vijeće ministara utvrdilo je Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja dodatnog protokola sedam o rješavanju sporova Sporazuma o izmjeni i pristupanju Centralnoevropskom sporazumu o slobodnoj trgovini (CEFTA 2006).

Cilj dodatnog protokola je unapređenje sistema rješavanja sporova između članica CEFTA-e i pružanje bolje mogućnosti zaštite legitimnih trgovinskih interesa zemalja.

Prijedlog osnova bit će upućen u proceduru Predsjedništvu BiH.

Vijeće ministara usvojilo je godišnji program za zaštitu potrošača u BiH za ovu godinu.

Riječ je o cjelovitom dokumentu koji kreira politiku zaštite potrošača, definira prioritete, određuje mjere za njihovo ostvarenje u tom periodu, te utvrđuje nosioce aktivnosti za ispunjenje planiranih ciljeva i zadataka.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka o dopuni tarife administrativnih taksi, kojom se prvi put uspostavlja registar i evidencija za duhansku industriju, čime se doprinosi uređenju ove privredne grane i suzbija crno tržište.

Visina takse je od 100 KM, koliko iznosi naknada za upis izvoznika, do 150.000 KM za upis uvoznika u Registar izvoznika i uvoznika duhanskih proizvoda ili za upis u Registar veleprodaje duhanskih proizvoda, dok za upis ili brisanje iz odgovarajućih registara visina taksi iznosi od 100 do 3.000 KM.

Vijeće ministara je donijelo odluku o ovlaštenim tijelima za ocjenjivanje usaglašenosti za proizvode zaštićene oznakom porijekla, geografskog porijekla i garantirano tradicionalnog specijaliteta.

Donošenjem ove odluke omogućava se domaćim proizvođačima nesmetan proces zaštite oznaka prehrambenih proizvoda u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.