ALUMINIJ

Šta "Glencore" hoće od Vlade FBiH?

Zanimljivo je da je Vladi „Glencoreovo“ pismo, koje je u posjedu „Avaza“, proslijedio Dražan Pandža, direktor „Aluminija“

Faksimil pisma. Avaz

M. AŠČIĆ

7.7.2019

Predstavnici švicarskog „Glencorea“ u ponedjeljak će u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu održati novu rundu pregovora o eventualnom preuzimanju posrnulog giganta „Aluminija“ kako ova firma ne bi bila ugašena.

Ovaj potencijalni strateški partner uplatio je prekjučer struju „Aluminiju“ za naredna četiri dana, ali je nekoliko sati prije dolaska investitora iz Dubaija poslao Vladi FBiH pismo u kojem traži novi hitan sastanak. Ovim je agonija ove firma samo produžena.

Ranije su dva sastanka predstavnika „Glencorea“ s čelnicima Vlade FBiH bila više nego neuspješna, jer je „Glencore“ zahtijevao da mu se za preuzimanje „Alumunija“ da niža cijena električne energije, tačnije da Vlada subvencionira struju.

Zanimljivo je da je Vladi „Glencoreovo“ pismo, koje je u posjedu „Avaza“, proslijedio Dražan Pandža, direktor „Aluminija“.

Faksimil pisma koje je poslao Pandža. Avaz

U pismu se kaže da je nakon 48-satne komunikacije s „Glencoreom“ došlo do bitne izmjene njihovih stajališta u vezi s ponuđenim modelom finansiranja električne energije od 2. jula ove godine.

- „Glencore“ je odbio telefonski precizirati izmjene, zatraživši da Vam prenesemo njihov zahtjev za organiziranje hitnog sastanka, predstavnika „Glencorea“, Vlade FBiH i „Aluminija“ – navodi se, između ostalog, u dopisu koji je poslan 4. jula.

Zanimljivo je da je sastanak zatražen za petak, 5. jula, ali je onda naprasno pomjeren za ponedjeljak. Izvori „Avaza“ iz Vlade tvrde da neće pristati ni na kakve ucjene, bilo od „Aluminija“, bilo od „Glencorea“.

Komapanija iz Dubaija WAQT LLC, kako saznajemo, već je počela s analizom poslovanja „Aluminija“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.