ODLUKE

Džindić: "Glencore" se povukao iz pregovora

Nermin Džindić. Avaz

M.R.S.

8.7.2019

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i zamjenica premijera FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević susreli su se danas u Sarajevu s predstavnicima "Glencorea", jednog od potencijalnih investitora u ''Aluminij'', da bi eventualno pokušali pronaći rješenje za situaciju u kojoj se našla ova kompanija. 

Međutim, do dogovora nije došlo.

- "Glencore" se povukao iz pregovora o preuzimanju "Aluminija" - rekao je nakon sastanka Nermin Džindić. 

Na tom sastanku su pokušali naći rješenja i nastavili su pregovore, no neuspješno. Džindić je kazao da je nakon posljednjeg sastanka "Glencore" promijenio stajalište i iznio usmeno informaciju da će sufinansirati struju u iznosu od 50 eura po MWh, da bi sada iznijeli da to nisu spremni preuzeti.


Sa današnjeg obraćanja. M.R.S.

- Čak su problematizirali i pismo koje su neki dan poslali, po mom mišljenju, povukli su se iz pregovora i ponijeli su se neprofesionalno, u smislu da se vraćaju korak unazad. Vlada i Ministarstvo će se i dalje ponašati u skladu s udjelom koji imaju u "Aluminiju" od 44 posto - dodaje Džindić.

Istakao je i da su jutros dobili pismo namjere od novog zainteresiranog potencijalnog strateškog partnera za "Aluminij", kompanije "Man World Holding Trust".

- Zatražili su sastanak, a Vlada će nastaviti razgovarati s potencijalnim investitorima - rekao je Džindić.

Upozorio je da za "Aluminij" treba naći strateškog partnera ili će otići u stečaj.

Dražen Pandža, direktor "Aluminija", podsjetio je kako je "Glencore" uplatio struju za četiri dana koja ističu sutra, te da će kompaniji naglo biti isključena struja minutu poslije ponoći s utorka na srijedu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.