REAKCIJE

Karić: Tužili smo sve firme koje nisu plaćale vodu, a za koje nam je Ministarstvo dostavilo dokaze

Ured za reviziju Federacije BiH u finansijskom izvještaju Kantona Sarajevo za 2017. konstatirao da je dug ovih firmi prema Kantonu i općinama viši od 25 miliona maraka

Karić: Ministarstvo privrede mora potpisivati ugovore o koncesiji. Arhiv

Piše: S. MUHIĆ

23.7.2019

Pravobranilac Kantona Sarajevo Kemal Karić potvrdio je za „Dnevni avaz“ da je Pravobranilaštvo tužilo sve firme koje nisu plaćale koncesiju za eksploataciju podzemnih voda.

U Kantonu Sarajevo, inače, 15 firmi godinama je koristilo podzemnu vodu koja je javno dobro, a samo pet njih je to radilo u skladu sa zakonom i potpisanim ugovorima.

Zato je Ured za reviziju Federacije BiH u finansijskom izvještaju Kantona Sarajevo za 2017. godinu konstatirao da je dug ovih firmi prema Kantonu i općinama viši od 25 miliona maraka.

Među neplatišama su, između ostalog, Termalna rivijera Ilidža, Poljoprivredno dobro Butmir, ''Teleoptik'', ali i hoteli ''Ilidža'' u vlasništvu istaknutog člana SDA Alije Budnje.

Karić nam je potvrdio da je Pravobranilaštvo pokrenulo sudske sporove protiv svih onih dužnika za koje im je Ministarstvo privrede dostavilo dokumentaciju i dokaze o neplaćanju vode.

Izvještaj Ureda za reviziju institucija FBiH o finansijskom poslovanju Kantona za 2017.. S. Muhić

Preporuke revizora Ministarstvu privrede. S. Muhić

- Ministarstvo privrede vodi evidencije i po njihovom nalogu mi smo pokretali sporove. Trenutno vodimo više sporova u vezi s naplatom korištenja vode, trenutno ne mogu tačno da se sjetim koliko ih je, budući da Pravobranilaštvo ima mnogo predmeta. Među firmama koje smo tužili nalaze se i Budnjini hoteli, ''Teleoptik''... Nešto smo i naplatili. Dakle, sve što smo radili, morali smo dobiti nalog od Ministarstva privrede jer je ono jedino nadležno za sve, ono vodi i evidencije i kontroliraju koncesije – kazao nam je Karić.

Inače, u ovom periodu ministar privrede bio je Muharem Šabić (SDA).

Budući da je početkom prošle godine Vlada KS, tada s premijerom Elmedinom Konakovićem na čelu, izmijenila odluku o naknadi za eksploataciju vode na području Kantona Sarajevo, Karić nam je rekao da se Pravobranilaštvo u sporovima nije oslanjalo na tu odluku, nego na Zakon o koncesijama KS.

- Zakon ne poznaje odluke, niti bilo šta drugo. Ministarstvo privrede mora potpisivati ugovore o koncesiji. Ali problem je bio to što mnogi korisnici nisu imali ugovore. Neki su nam govorili da su se obraćali Ministarstvu da sklope ugovore, ali nisu uspijevali. Što se tiče cijene, po odluci je 1,5 po kubiku vode, ali ta odluka je bila proturječna sama sebi. Ali svaki slučaj je bio za sebe. Većina ih je bila u korist Kantona, imamo puno parnica i svaka ima svojih specifičnosti. Čak smo dobivali i sporove u kojima nije bilo ni zaključenih ugovora o koncesiji - zaključio je Karić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.