SAZNAJEMO

Aerodrom Sarajevo raskida ugovor s "FlyBosnijom"!

"FlyBosnia": Postoji tri mjeseca, a već se gasi. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

15.10.2019

Međunarodni aerodrom Sarajevo, prema svemu sudeći, raskinut će ugovor s aviokompanijom „FlyBosnia“ o pružanju aviousluga, otkriva „Dnevni avaz“.

Prijedlog rješenja

Uz raskid ugovora, protiv ove aviokompanije, koja je Aerodromu dužna više od 900.000 KM za do sada pružene usluge, bit će podnesena i tužba. 

Ona će uslijediti jer Uprava Aedroma Sarajevo nije zadovoljna predloženim rješenjima o naplati duga koja je jučer „FlyBosnia“ uputila na njihovu adresu.

Saznajemo da „FlyBosnia“ nije u stanju osigurati bankovnu garanciju na pola miliona maraka, ali ni mjenice kao uvjet osiguranja naplate potraživanja. Sve je to razlog više za raskid ugovora nakon manje od tri mjeseca.

Naši izvori tvrde da je sada očito da „FlyBosnia“ nema novac da plati 900.000 KM duga, a rok je bio do kraja godine. Do sada su na dug od milion KM platili svega 100.000 maraka, što je nedovoljno za nastavak bilo kakve saradnje.

Ova firma, iako obavlja letove samo tri mjeseca, već se našla, kako smo i objavili, u ozbiljnim finansijskih problemima i upitno je hoće li naredne godine uopće više i postojati.


Kasne plaće

Mjesečni trošak „FlyBosnije“ za avione, gorivo i osiguranje je pola miliona američkih dolara, a dugovi joj konstantno rastu.Firmu, koja je u većinskom vlasništvu Sulejmana el- Šidija, već su napustili pojedini uposlenici zbog kašnjenja plaća, a nekima su se zahvalili na saradnji. 

Uz dug prema Aeodromu Sarajevo, „FlyBosnia“ je, također, dužna i stotine hiljada maraka i kompaniji HIFA-a za isporuku goriva, a firmi su za vratom i tužbe nezadovoljnih Arapa koji su koristili usluge ove aviokompanije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.