RAZGOVORI Nakon što je uputio inicijativu Vijeću ministara

Šarović za "Avaz" objasnio šta je "mali Šengen", u koji treba ući BiH

Benefite može da ima cijela naša zemlja, poslovni ljudi, naše kompanije, jer to je nadogradnja CEFTA-e

E. Maslo / Avaz.ba

Mirko Šarović

Foto: Arhiv


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je danas Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje "malog Šengena", odnosno zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijelom regionu.

U razgovoru za "Avaz", Šarović je iskazao optimizam da će Vijeće ministara prihvatiti ovu inicijativu zbog, kako je rekao, višestruke koristi koje može donijeti BiH.

- Po završetku susreta trojice lidera iz Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije nedavno u Novom Sadu, pozvane su i ostale zemlje, među njima i BiH, da se priključe, što govori da je ova inicijativa otvorena i ima pravog smisla samo ako su i sve zemlje zapadnog Balkana u okviru nje. To bi dalo taj puni smisao i rezultat - kazao je Šarović.

On je najavio da bi BiH mogla postati potpisnica Deklaracije na novom sastanku, koji će biti održan narednog mjeseca u Ohridu.

- Optimista sam i smatram da je korisno za BiH. Benefite može da ima cijela naša zemlja, poslovni ljudi, naše kompanije, jer to je nadogradnja CEFTA-e, odnosno CEFTA u punom, pravom smislu, koja podrazumijeva protok roba, usluga, kapitala i ljudi bez ikakvih barijera, što smo oduvijek željeli. To je nešto što će donijeti veću korist BiH, rastu naše ekonomije, konkurentnosti kompanija. Imat će koristi i naši građani, neće biti zaustavljani na granicama kao sada, barijere će biti smanjene na najmanji mogući nivo - istakao je Šarović.

Pojasnio je kako je moguće da do toga dođe i kada se očekuje implementacija "malog Šengena".

- Ovo je moguće ukoliko za koji mjesec BiH usvoji elektronski potpis, odnosno da roba iz jednog dijela naše zemlje stigne na krajnje odredište bez zaustavljanja na granicama. Ako je to, naprimjer, Crna Gora ili Sjeverna Makedonija, roba prelazi sve granice, ne zaustavlja se i time se štedi na vremenu, efikasnosti. To je, prema meni, nešto što može da donese samo pozitivne efekte. Dug je put do konačne implementacije. Ona se očekuje za godinu, godinu i po, do početka 2021., što znači da se moraju dogovoriti detalji i mora proći sva potrebna procedura. Ovo je inicijativa, ali ne sumnjam da ćemo prepoznati taj opšti značaj - kazao je Šarović.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na